Generalni konzul Turske u Novom Pazaru Basar Başol: Prioritet investicije iz Turske

Region 13.04.2021, 14:40 28.04.2021, 14:48
Generalni konzul Turske u Novom Pazaru Basar Başol: Prioritet investicije iz Turske

Prvi generalni konzul Republike Turske u Novom Pazaru Basar Başol danas je posjetio Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) i Gradsku upravu.

Başol je nakon susreta sa predstavnicima BNV-a ponovio zvanični stav da Turska vidi Bošnjake Sandžaka kao most prijateljstva između Srbije i Turske. Nakon susreta sa predstavnicima grada Novog Pazara poručio je da je prioritet da se u ovaj kraj dovede što više investicija iz Republike Turske.

- Našu braću Bošnjake u Sandžaku vidimo kao most prijateljstva između Turske i Srbije. Smatramo da Bošnjačko nacionalno vijeće, u oblasti jezika, kulture i informisanja ima veoma važnu ulogu u zastupanju i razvoju Bošnjaka. Spremni smo na sve oblike saradnje s BNV-om, rekao je Basol uputivši predstavnicima BNV-a riječi zahvalnosti na ukazanom gostoprimstvu.

Predsjednica BNV-a u Srbiji Jasmina Curić je u obraćanju medijima izrazila zadovoljstvo što je, kako je rekla, turski konzul počeo mandat u Sandžaku posjetom BNV-u.

- To potvrđuje da je BNV krovna institucija Bošnjaka Sandžaka, institucija koja odražava jedinstvo Bošnjaka. Bošnjačko nacionalno vijeće kroz svoje aktivnosti doprinosi boljem položaju Bošnjaka, ali na taj način i na unapređivanju odnosa između Republike Turske i Republike Srbije. Vjerujem da će generalni konzulat Turske svojim profesionalnim diplomatskim radom i iskustvom doprinijeti boljem ekonomskom i političkom ambijentu u Sandžaku što će doprinijeti ne samo boljem položaju Bošnjaka nego i svih građana Sandžaka i šire regije za koju je generalni konzulat sa sjedištem u Novom Pazaru nadležan, ocijenila je Curić.

Uz čestitke prvom generalnom konzulu Turske na mandatu za tu funkciju poručila je da će BNV i ubuduće biti dobar partner svim zvaničnim institucijama Republike Turske u Srbiji i nastojati da kroz zajedničke projekte unapređuju sredinu i živote svih građana.

Turski konzul je danas posjetio u Gradsku upravu Novog Pazara i susreo se sa gradonačelnikom Nihadom Biševcem i saradnicima.

Nakon susreta Basol je izjavio da će sa predstavnicima grada zajedno raditi ne više projekata, posebno na polju investicija.

- Sve institucije naše zemje su zainteresovane za Novi Pazar. Bićemo u stalnom kontaktu sa predstavnicima grada kako bi razvili što više projekata. Prioritet nam je da ovdje dovedemo investitore, poručio je konzul naglasivši da se u Novom Pazaru osjeća kao kod kuće u Turskoj.

Gradonačelnik Novog Pazara Biševac je ocijenio da početak rada Generalnog konzulata Turske ima historijski značaj za grad i regiju.

- Ovo je, prije svega rezultat sve boljih odnosa između Srbije i Turske i tome su veliki doprinos dali Bošnjaci koji žive u Novom Pazaru i Sandžaku, ali i građani porijeklom Bošnjaci koji žive u Turskoj. Konzulat će sigurno doprinijeti bržoj realizaciji projekata koje imamo s Turskom, ali i pomoći i ubrzati adminstrativne i pravne poslove građana. Ovo je historijski trenutak jer Novi Pazar, zajedno sa otvaranje konzulata Bosne i Hercegovine, dobija regionalni značaj, izjavio je Biševac.

Generalni konzul Republike Turske u Novom Pazaru Basol 9. aprila je zvanično započeo dužnost, kada je primio egzekvaturu (dozvola kojom jedna vlada daje odobrenje konzulu strane države, koji je kod nje akreditovan, da može vršiti svoje funkcije) od zamjenice ministra vanjskih poslova Srbije, ambasadorke Vere Vukićević.

Generalni konzulat Republike Turske u Novom Pazaru je prvo strano diplomatsko predstavništvo u regiji Sandžaku, u novijoj historiji, i zvanično otvaranje se očekuje uskoro kada bi Srbiju i Novi Pazar trebao da posjeti neko od visokopozicioniranih zvaničnika Republike Turske.

Pored Turske do kraja ove godine se očekuje početak rada Generalnog konzulata Bosne i Hercegovine u Srbiji, sa generalnim konzulom na čelu, sa sjedištem u Novom Pazaru i konzularnim područjem koje obuhvata teritoriju opština Novi Pazar, Sjenica, Tutin, Prijepolje, Nova Varoš i Priboj.

komentari (0)