Generalštab Vojske Srbije pokrenuo inicijativu za uvođenje obaveznog vojnog roka

Ministarstvo odbraneb je proslijedilo srbijanskom predsjedniku Aleksandru Vučiću na odobrenje

Region 05.01.2024, 10:32
Generalštab Vojske Srbije pokrenuo inicijativu za uvođenje obaveznog vojnog roka
© AA

Generalštab Vojske Srbije pokrenuo je inicijativu za ponovno uvođenje obaveze služenja vojnog roka u trajanju do četiri mjeseca.

Ministarstvo odbrane Srbije u saopćenju navodi da predlaže vojni rok "u cilju podizanja odbrambenih sposobnosti Vojske Srbije kroz podmlađivanje i unaprjeđenje popune i obučenosti aktivnog i rezervnog sastava".

- Prijedlog Generalštaba dolazi nakon detaljnog razmatranja opšte sigurnosne situacije i savremenih izazova sa kojima se suočava Srbija kao vojno neutralna zemlja, a koji bi omogućio jačanje ukupnog regrutnog potencijala i osposobljavanje većeg broja građana za odbranu naše zemlje, navodi Ministarstvo koje je prijedlog na odlučivanje proslijedilo srbijanskom predsjedniku Aleksandru Vučiću.

On je uvođenje vojnog roka najavljivao tokom 2022. godine.

Srbija je obavezni vojni rok ukinula 01. jauara 2011. godine od kada u vojsku idu samo oni koji to žele. Iako je ova tema često u srbijanskoj javnosti, od 2011. do 2018. godine samo 11.000 ljudi u Srbiji je samoinicijativno obuklo vojne uniforme.

Ukoliko aktuelna vlast Srbije odobri prijedlog Ministarstva odbrane, naći će se među rijetkim evropskim zemljama koje su ukinule, pa ponovo uvele obavezu služenja vojnog roka poput Švedske, Litvanije i Gruzije.

komentari (0)