Gradonačelnik Skoplja: Želimo demontirati kipove 'Skoplja 2014'

Otkrivajući svoje protivljenje projektu, koji je pokrenut u razdoblju bivšeg premijera Nikole Gruevskog u procesu približavanja lokalnim izborima koji će se održati u listopadu, Shilegov je rekao da kipovi nisu dio historijskog Skoplja...

Region 01.06.2021, 12:34
Gradonačelnik Skoplja: Želimo demontirati kipove 'Skoplja 2014'
© AA

Gradonačelnik Skoplja, glavnog grada Sjeverne Makedonije, Petre Shilegov, najavio je kako žele demontirati statue izgrađene u gradu u okviru projekta „Skoplje 2014“.

Otkrivajući svoje protivljenje projektu, koji je pokrenut u razdoblju bivšeg premijera Nikole Gruevskog u procesu približavanja lokalnim izborima koji će se održati u listopadu, Shilegov je rekao da kipovi nisu dio historijskog Skoplja.

Socijaldemokratska unija Makedonije (SDSM), čiji je član gradonačelnik Shilegov, optužena je da nije poduzela značajne korake prema apsurdnim skulpturama koje se ne uklapaju u identitet Skoplja, unatoč tome što su na vlasti. Shilegov je rekao da žele da se kipovi izgrađeni u okviru projekta „Skoplje 2014.“ premjeste na prikladnije mjesto. Shilegov je rekao da je spreman donijeti odluku i donijeti zakon o uklanjanju kipova.

Projekt "Skoplje 2014", koji je koštao milione eura, kritiziran je jer je projekt usmjeren na isticanje kršćanske i makedonske historije, a ne na oživljavanje djela koja odražavaju bogatu i živopisnu kulturnu baštinu Skoplja.

komentari (0)