Grlić Radman: Hrvatska je za proširenje EU-a

Region 16.05.2022, 10:12
Grlić Radman: Hrvatska je za proširenje EU-a
© AA

Ministar vanjskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman izjavio je u ponedjeljak u Briselu da je njegova zemlja za proširenje Evropske unije umjesto stvaranja nove Evropske političke zajednice koju je predložio francuski predsjednik Emmanuel Macron.

- Mi smo za proširenje. Kada je u pitanju Zapadni Balkan, to je naše neposredno susjedstvo i kao što sam rekao, zaista treba poslati jasnu poruku za one zemlje koje očekuju evropsku perspektivu, kako bi se smirila atmosfera i situacija i spriječio uticaj i domino efekat trećih zemalja, rekao je Grlić Radman uoči sastanka ministara vanjskih pozlova zemalja Evropske unije u Briselu, na kojem će razmijeniti mišljenja o Zapadnom Balkanu i uticaju rata u Ukrajini na tu regiju.

Podsjećamo, francuski predsjednik Emmanuel Macron založio se prošle sedmice u Strasbourgu za stvaranje Evropske političke zajednice kako bi se povećala saradnja EU-a s drugim evropskim zemljama pošto pristupanje tih zemalja EU-u nije realno u skorijoj budućnosti.

Hrvatski šef diplomatije je rekao da se region Zapadnog Balkana suočava s mnogim izazovima i da rat u Ukrajini ima negativne posljedice na njega.

Kako je najavljeno iz Vijeća EU-a, evropskim ministrima na radnom ručku u Briselu danas će se pridružiti i šefovi diplomatija šest država Zapadnog Balkana.

Istaknuto je da je Evropska služba za vanjsku politiku izradila strateški dokument koji je podijeljen zemljama članicama pred sastanak, a koji predstavlja načine za pomoć i podršku EU-a otpornosti Zapadnog Balkana i rješavanje posljedica ruske agresije na Ukrajinu, piše AA.

komentari (0)