Grlić Radman: Hrvatsku i Turkiye obilježava iskreno prijateljstvo

Ministar vanjskih i europskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman danas je u Zagrebu primio ministra vanjskih poslova Republike Turkiye Mevluta Cavusoglua

Region 17.06.2022, 13:21 17.06.2022, 14:09
Grlić Radman: Hrvatsku i Turkiye obilježava iskreno prijateljstvo
© AA

Ministar vanjskih i europskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman izjavio je danas u Zagrebu da su ”Hrvatska i Turkiye saveznici i partneri” te da između tih dviju država ne postoji niti jedno otvoreno bilateralno pitanje.

Grlić Radman je danas u Zagrebu, glavnom gradu Hrvatske, primio ministra vanjskih poslova Republike Turkiye Mevluta Cavusoglua koji boravi u zvaničnoj posjeti Hrvatskoj u sklopu posjete zemljama Balkana.

"Hrvatsku i Turkiye obilježava iskreno tradicionalno prijateljstvo. Mi smo saveznici i partneri. Između naših dviju država ne postoji niti jedno otvoreno bilateralno pitanje", kazao je Grlić Radman na konferenciji za novinare.

Istakao je također kako postoji još prostora za unapređenje odnosa dviju država kada je riječ o gospodarstvu.

"U područjima gospodarske suradnje postoje brojne oblasti za jačanje odnosa, poput energetike, infrastrukturnih projekata, pomorstva, IT sektora, obrambene industrije i turizma", rekao je Grlić Radman.

Naglasio je da ”Hrvatska iznimno cijeni napore Turkiye u upravljanju migracijama i zbrinjavaju velikog broja izbjeglica”.

"Turkiye također kontinuirano podupire Hrvatsku na pristupanju Europskoj organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD), što je jedan od naših najvažnijih vanjskopolitičkih prioriteta", rekao je šef hrvatske diplomatije.

Istakao je da su tokom sastanka dugo razgovarali i o situaciji na Zapadnom Balkanu i europskoj perspektivi ovih država.

"Posebno pozornost i važnost u našim razgovorima posvetili smo situaciji u Bosni i Hercegovini. To je bila važna tema naših današnjih razgovora. Mi smo saveznici i prijatelji i pridonosimo aktivno političkoj stabilnosti, miru i prosperitetu Bosne i Hercegovine", naglasio je Grlić Radman te dodao:

"Hrvatska u potpunosti podupire teritorijalni integritet, stabilnost, institucionalnu funkcionalnost i prosperitet Bosne i Hercegovine koji je utemeljen na načelu jednakopravnosti triju konstitutivnih naroda, bez obzira na njihov broj, kao pretpostavci stabilnosti i funkcionalnosti zemlje. Hrvatska se i dalje zalaže za reformu iIzbornog zakona koji je usvojen u postojećem obliku, nepravedan i diskriminirajući, te će stoga sljedeći opći izbori u BiH biti posebno izazovni. Reforma izbornog zakona je nužna kako bi Hrvati uživali ista prava koja uživaju druga dva konstitutivna naroda i bili u mogućnosti birati svoje legitimne političke predstavnike", rekao je Grlić Radman.

Na kraju je ponovio da ”odnosi Hrvatske i Turkiye imaju veliki potencijal” te da će unaprijediti saradnju na što više područja.

Izvor: AA

komentari (0)