Grlić Radman: Većina će podržati ulazak Finske i Švedske u NATO

Na sastanku stranaka, na čelu s Hrvatskom demokratskom zajednicom, čija koalicija čini većinu u Hrvatskom saboru odlučeno je kako će Hrvatski sabor podržati najavljeno glasanje o članstvu Finske i Švedske za ulazak u NATO savez

Region 04.05.2022, 09:53 04.05.2022, 12:40
Grlić Radman: Većina će podržati ulazak Finske i Švedske u NATO
© AA

Nakon sastanka većinske koalicije u Banskim dvorima u Zagrebu, hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman poručio je kako će većina u Hrvatskom saboru poduprijeti ulazak Finske i Švedske u NATO savez, unatoč najavi predsjednika Zorana Milanovića da će staviti veto na članstvo Finske. 

Na sastanku stranaka, na čelu s Hrvatskom demokratskom zajednicom, čija koalicija čini većinu u Hrvatskom saboru odlučeno je kako će Hrvatski sabor podržati najavljeno glasanje o članstvu Finske i Švedske za ulazak u NATO savez.

Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman nakon sastanka je izvijestio kako je izražen jasan, jedinstven stav o podršci Finskoj i Švedskoj kada pred Hrvatski sabor dođe na red glasanje o članstvu tih dviju država u NATO-u.

- Hrvatska prepoznaje važnost Finske i Švedske kao zemlje visoko razvijene kada je u pitanju vladavina prava, demokracija, visoki standardi uživanja ljudskih prava i mislim da će njihovo članstvo u NATO savezu doprinijeti jačanju naše obrane, kolektivne sigurnosti i sigurnosti Republike Hrvatske, kazao je Grlić Radman.

Grlić Radman je ocijenio kako teze koje je danas ponovno iznio predsjednik države Zoran Milanović da bi Hrvatska trebala staviti veto na proširenje NATO-a, nanose vanjskopolitičku štetu ugledu Hrvatske i sramote zemlju u međunarodnoj zajednici, javlja AA. 

- Budući da se dovodi u izravnu vezu pitanje rješavanja hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini, ove izjave također štete i Hrvatima u BiH, poručio je Grlić Radman.

Šef hrvatske diplomacije je pojasnio kako je za ratifikaciju aplikacije Finske i Švedske u NATO-u potrebna natpolovična većina u Hrvatskom saboru te kako mogući veto kojeg bi hrvatski predsjednik Milanović mogao na NATO samitu staviti osobno na ovu odluku, može biti samo skandal bez stvarnog političkog učinka.

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović jučer je ponovio svoj stav kako će staviti veto na samitu NATO saveza na ulazak Finske i Švedske u članstvo te da će svakog ko ne bude blokirao njihov ulazak u NATO proglasiti izdajnikom dk Hrvati u BiH ne dobiju pisanu garanciju da će izborni zakon u BiH biti izmijenjen. 

komentari (0)