Hrvatskoj prijete poplave: Kod Karlovca postavljene vreće s pijeskom

Region 17.09.2022, 11:58
Hrvatskoj prijete poplave: Kod Karlovca postavljene vreće s pijeskom
© MUP Hrvatske

U Hrvatskoj se nastavljaju problemi s poplavama koji su krenuli u petak porastom vodostaja nekih rijeka, prije svega Kupe i njenih pritoka.

Zbog naglog porasta vodostaja rijeke Kupe i praćenja stanja odbrane od poplave na području grada Karlovca, u petak u popodnevnim satima održana je zajednička sjednica Stožera civilne zaštite Karlovačke županije, Stožera civilne zaštite grada Karlovca s predstavnicima Hrvatskih voda i Ravnateljstva civilne zaštite.

"Ne očekuje se veća ugroza od rijeka Dobre, Korane i Mrežnice. Sukladno predviđenim vodostajima rijeke Kupe od maksimalno 750 centimetara, očekuje se redovna odbrana od poplave. Na kritična mjesta postavljene su vreće s pijeskom. Tokom 17. rujna postaviće se vodne barijere na prometnicu D36 uz rijeku Kupu, naselje Koritinja, kao i na nasip u predgrađu grada Karlovca - Brodarci", navode iz Civilne zaštite, prenosi AA.

Iz Civilne zaštite saopšteno je da je zbog izlijevanja rijeke Kupe zatvorena državna cesta na dionici Jurovski Brod - Kamanje, a zbog izlijevanja rijeke Dobre državna cesta Ogulin - Vrbovsko.

Na području grada Karlovca i Ogulina sve operativne snage su u stanju pripravnosti te po potrebi izlaze na teren.

Državni hidrometeorološki zavod i za subotu najavljuje oblačno vrijeme s kišom, ponegdje i obilnijom, mjestimice i uz grmljavinu.

Veća količina kiše očekuje se ponajprije u gorskoj Hrvatskoj i u većem dijelu centralne Hrvatske gdje je lokalno još moguće 30 litara po metru kvadratnom i do 60 litara po metru kvadratnom padavina.

Narandžasti meteoalarm za danas je zbog opasnosti od izraženih oborina izdan za veći dio Gorskog kotara. Očekuje se mjestimice obilna kiša s količinom oborine većom od 70 litara te prijetnjom urbanih i bujičnih poplava.

Za ostatak kopnene Hrvatske zbog mogućih poplava izdano je žuto upozorenje.

Očekuje se da će se iduće nedjelje vremenske prilike stabilizirati.

komentari (0)