Imena čelnika Srbije, Hrvatske i Crne Gore u Pandora Papers-u

Region 04.10.2021, 10:43 04.10.2021, 10:49
Imena čelnika Srbije, Hrvatske i Crne Gore u Pandora Papers-u

Konzorcij novinara istraživača na temelju podataka iz gotovo 12 miliona dosjea koje su prikupile, podijelili su Pandora Papers u kojima su navedeni finansijski podaci čelnika Srbije, Hrvatske i Crne Gore.

U dokumentima, koja su u toku godine otkrivali više od 600 novinara u 150 medija u 117 zemalja našli su se srbijanski ministar finansija Siniša Mali, koji je blizak srbijanskom predsjedniku Aleksandru Vučiću. On je, kako se navodi u dokumentu, kupio 24 luksuzna stana na obali Crnog mora u Bugarskoj ali je i posjedovao dvije off shore kompanije.

Osim Malog, u dokumentima je navedeno i kako je crnogorski predsjednik Milo Đukanović, skrivao nekretnine koje posjeduje u pet različitih zemalja. U Pandorinim dokumentima, u kojima su razotkrivene tajne finansijske operacije a koje su čelnici provodili putem off-shore tvrtki i prelijevali novac na račune tih tvrtki.  

Dokumenti su otkrili da je Rikardo Fuchs, sin hrvatskog ministra znanosti i obrazovanja Radovana Fuchsa, također kupio nekretnine u Hrvatskoj putem tvrtke koju je osnovao na Sejšelima.

Dokumenti koji otkrivaju skriveno bogatstvo i poslove svjetskih lidera, političara i milijardera uključuju detalje o off-shore tvrtkama i račune 35 sadašnjih i bivših državnih čelnika i stotine javnih službenika iz cijelog svijeta.

komentari (0)