Ivica Dačić danas raspušta Skupštinu Srbije

Nakon sjednice Vlade saopšteno je da će, ukoliko prijedlog bude usvojen i parlament raspušten, Vlada ući u tehnički mandat.

Region 15.02.2022, 09:26 15.02.2022, 09:33
Ivica Dačić danas raspušta Skupštinu Srbije
© AA

Skupština Srbije bit će danas raspuštena shodno najavi predsjednika Skupštine Ivice Dačića, a nakon raspuštanja parlamenta bit će raspisani vanredni parlamentarni izbori u Srbiji. 

Dačić je raspuštanje srbijanskog parlamenta najavio na kraju posljednje sjednice aktuelnog saziva Skupštine koja je održana 14. februara.

Uz podsjećanje da je od formiranja, 3. augusta 2020. godine, Skupština Srbije usvojila 265 zakona, Dačić je naglasio da su neki od tih akata, bez obzira na primjedbe i sumnjičenja, veoma važni za budućnost Srbije i pritom istakao promjenu Ustava.

Prethodno je Vlada na sjednici održanoj također 14. februara usvojila prijedlog da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić raspusti Skupštinu, uoči parlamentarnih izbora najavljenih za 3. april.

Nakon sjednice Vlade saopšteno je da će, ukoliko prijedlog bude usvojen i parlament raspušten, Vlada ući u tehnički mandat.

- Sve svoje aktivnosti u tehničkom mandatu, Vlada će nastaviti da obavlja svojim punim kapacitetom, u skladu sa ustavnim i zakonskim propisima, navedeno je u saopštenju.

Dačić je ranije najavio da će 15. februara, na Dan državnosti Srbije, biti raspisani parlamentarni i beogradski izbori, a da će izbori za predsjednika Srbije najvjerovatnije biti raspisani 2. marta.

Lokalne i predsjedničke izbore raspisuje predsjednik Skupštine Srbije, a parlamentarne predsjednik Republike.

Aktuelni, 12. saziv srbijanskog parlamenta konstituisan je poslije izbora u junu 2020. godine, piše AA. 

Iako je lista predvođena Srpskom naprednom strankom osvojila ubjedljivu većinu i parlamentu ima 188 od 250 poslanika, lider te partije Aleksandar Vučić izjavio je da će nova Vlada imati ograničen mandat.

Vučić je to objasnio time što je želio da se snage "koncentrišu", a ne da imaju četiri godine mandata "da uživaju", već da kao "štih-proba rade godinu i po dana".

Prethodne izbore većina opozicionih stranaka je bojkotovala navodeći da nisu ispunjeni uslovi za njihovo fer i slobodno održavanje, a na izborima koji bi danas trebalo da budu raspisani stranke opozicije su najavile učešće.

komentari (0)