Kampanja “Sandžačka šuma Turskoj“: Trajni trag ljubavi prema turskom narodu

- Omladina našeg udruženja, koja je bila dio mnogih projekata koje smo realizovali sa Turskom, sa oduševljenjem je prihvatila poziv BNV-a i drago im je da mogu na neki način da iskažu zahvalnost Turskoj i njenom narodu. Ovo je lijep primjer da smo u Sandžaku ujedinjeni oko jedne plemenite ideje koja je i ekološkog karaktera, rekao je Aličković...

Region 16.09.2021, 15:28 16.09.2021, 15:38
Kampanja “Sandžačka šuma Turskoj“: Trajni trag ljubavi prema turskom narodu
© AA

 U Sandžaku, regiji u Srbiji, se danima sprovodi kampanja "Sandžačka šuma Turskoj“, u cilju prikupljanja novčanih sredstava za kupovinu sadnica kojima će biti pošumljena neka od parcela koje su bile zahvaćene u poslednjim šumskim požarima u Republici Turskoj. 

Ovaj, kako naglašavaju organizatori, simboličan projekat sa mnoštvom poruka, ujedinjeno se realizuje na teritoriji čitavog Sandžaka. Kampanju je pokrenulo Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) u Srbiji, Bošnjačko vijeće iz Crne Gore i Mešihat Islamske zajednice Sandžaka. Kampanji su se pridružile lokalne samouprave Novi Pazar i Tutin, Asocijacija maturanata Turske (ASMAT) i novopazarsko Udruženje Svetionik.

Predsjednica BNV-a Jasmina Curić kazala je kako će se projekat realizovati kroz dvije faze. Prva faza podrazumeva prikupljanje novčanih sredstava od kojih će biti kupljene sadnice, a druga obuhvata sadnju stabala u Turskoj od strane volontera iz sandžačkih opština. Ističe da je Generalnom konzulatu Republike Turske u Novom Pazaru predstavljen projekat, a od tog diplomatskog predstavništva je zatraženo da se odredi parcela na kojoj će sadnice iz Sandžaka biti zasađene.

- Građani Sandžaka su oduvek iskazivali naklonost prema turskom narodu. Mi želimo da na ovaj simboličan način pokažemo saosjećanje i brigu, te da zasadimo sandžačku šumu u Turskoj, kao poklon turskom narodu. BNV je kao nosilac ovog projekta uputilo poziv svim društveno-političkim akterima na nivou Sandžaka da se priključe kampanji i da tako zajednički pokažemo našu brigu i saosećanje sa Turskom. Sa projektom smo krenuli na nivou Sandžaka, zajedno sa Bošnjačkim vijećem iz južnog Sandžaka, iz Crne Gore te Mešihatom Islamske zajednice Sandžaka. Projektu su se priključili grad Novi Pazar i opština Tutin, ASMAT i Udruženje Svetionik. Realizacijom ovog projekta mi ćemo ostaviti trajni trag brige i ljubavi prema turskom narodu. Projekat simboličnog karaktera šalje poruku da smo uz narod Turske, njihovog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana i da su građani Sandžaka i građani Turske porijeklom sa ovih prostora, neraskidiva veza između Republike Turske i Republike Srbije, rekla je Curić.

Gradonačelnik Novog Pazara, Nihat Biševac, kazao je kako čitava kampanja koja se realizuje ima snažnu poruku, da samo jedinstvenim djelovanjem mogu biti ostvarene velike ideje i uzvišeni ciljevi. To su u ovom slučaju zvaničnici iz Sandžaka koji su se okupili oko jedne ideje i narod Turske kome se pokazuje da u Sandžaka imaju iskrenu braću i prijatelje.

- Sa Turskom nas vežu bratske i prijateljske veze. Ovo jeste simbolična kampanja, ali nam je cilj da pokažemo da se solidarišemo i brinemo o našoj braći, kada ih zadesi neka nevolja. Sa brigom smo pratili razvoj situacije u Turskoj, ali smo impresionirani sa onim kako se institucije Turske bore sa izazovima i prirodnim nepogodama. Nakon što su pod kontrolu stavili, a potom i ugasili sve požare, krenuli su u hitnu obnovu i sanaciju materijalne štete. Ovim projektom želimo da damo bilo kakav doprinos i da još jednom naglasimo to da su Bošnjaci Sandžaka i Bošnjaci koji žive u Turskoj spona i most saradnje i prijateljstva dvije zemlje, poručio je Biševac.

Lokalna samouprava opštine Tutin izdvojiće sredstva u skladu sa svojim mogućnostima, a poziv je kažu upućen svim žiteljima i privrednicima iz te sandžačke opštine da pomognu realizaciju projekta kojim će se dodatno učvrstiti odnosi dvije zemlje i naroda.

- Sa zadovoljstvom smo se pridružili ovom bitnom projektu. Opština Tutin ima posebne veze sa Turskom, sa mnogim gradovima imamo prijateljske i bratske veze i potpisane sporazume i protokole o saradnji. To za nas predstavlja obavezu više da damo sve od sebe da ovaj projekat u potpunosti uspije. Iz našeg budžeta opredijelit ćemo određenu sumu novca kojom ćemo i konkretno podržati kampanju, a animiraćemo i sve građane, preduzetnike i kompanije iz naše opštine da i oni izdvoje dio profita i doniraju za kupovinu sadnica za sandžačku šumu u Turskoj, rekao je predsjednik opštine Tutin Salih Hot.

Projektu su se priključili i Udruženje Svetionik i ASMAT, a ističu da imaju moralnu obavezu da makar na simboličan način uzvrate Republici Turskoj za sve ono što je ta država uradila za njih.

- Mi maturanti iz Turske imamo posebno mjesto u saradnji dvije države. Naša je obaveza da budemo dio ovog projekta. Pozivam sve maturante Turske iz čitavog Sandžaka da se priključe kampanji, da u svom okruženju alarmiraju prijatelje i javnost da što prije zasadimo sandžačku šumu u Turskoj, rekao je Nafil Sejdović, član ASMAT.

Predsjednik Udruženja Svetionik Mirza Aličković naglasio je da imaju izuzetnu saradnju sa mnogim institucijama Republike Turske.

- Omladina našeg udruženja, koja je bila dio mnogih projekata koje smo realizovali sa Turskom, sa oduševljenjem je prihvatila poziv BNV-a i drago im je da mogu na neki način da iskažu zahvalnost Turskoj i njenom narodu. Ovo je lijep primjer da smo u Sandžaku ujedinjeni oko jedne plemenite ideje koja je i ekološkog karaktera, rekao je Aličković.

Kako je rečeno, Islamska zajednica Sandžaka predala je u fond kampanje “Sandžačka šuma Turskoj“ donaciju džematlija u iznosu od 1,2 miliona dinara (oko 10.200 evra).

komentari (0)