Katalin Novak: Mađarska za priključenje Zapadnog Balkana Evropskoj uniji

Region 09.09.2022, 14:40 09.09.2022, 14:41
Katalin Novak: Mađarska za priključenje Zapadnog Balkana Evropskoj uniji
© AA

Predsjednica Mađarske Katalin Novak izjavila je danas, poslije sastanka s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, da će se njena zemlja uvijek zalagati za što skorije priključenje zemalja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji.

"Evropskoj uniji je potrebna Srbija. Zato ćemo mi uvijek podržavati donošenje odluka o što skorijem priključenju Srbije i ostalih zemalja Zapadnog Balkana EU", rekla je Novak na konferenciji za novinare.Ona je istakla da energetska kriza ima posljedice i po Srbiju i Mađarsku i Evropu i šire te da se Mađarska uvijek zalaže za mir.

Kako je rekla, Mađarska je članica EU i uvijek je glasala za sve pakete sankcija, ali da je uvijek naglašavala da politika sankcija nije svrsishodna i da se mora razmisliti kome treba "nanijeti štetu" te da bi sankcije prema Rusiji trebalo da pogađaju Rusiju, ali da se njihove posljedice jako osjećaju u Evropi kroz rast cijena i inflacije.

Istakla je da Mađarska zavisi od ruskih energenata, a na pitanje o tome kako vidi to što Srbija nije uvela sankcije Rusiji, rekla je da Srbija i srpsko rukovodstvo vode brigu o građanima Srbije.

"Sankcije nije uvela ni Moldavija i mislim da je to pravo jedne suverene zemlje. Drugo je pitanje ako Srbija bude postala članica EU da li će te sankcije morati da uvede", rekla je Novak, piše AA.Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ocijenio je da su odnosi dvije zemlje na izuzetnom nivou i dodao da je trgovinska razmjena u prvih sedam mjeseci ove godine bila 2,2 milijarde eura, što je za 935 miliona više nego prošle godine i da je Mađarska sada četvrti trgovinski partner Srbije.

On je rekao da je "beskrajno zahvalan Mađarskoj" što je omogućila Srbiji da pod povoljnim uslovima koristi njihova skladišta i crpe gas i zahvalio što će Srbija zimu sačekati mirnije nego bez toga.

On je istakao da Mađarska pruža podršku eurointegracijama, da je Mađarska jedina koja uvijek podržava Srbiju i izrazio zahvalnost za razumijevanje koje pokazuju za traženje kompromisnog rješenja u dijalogu s Prištinom.

Na pitanje o tome kako riješiti gužve na srpsko-mađarskoj granici, Novak je rekla da postoji jedno rješenje - da Srbija postane članica EU-a, dok je Vučić rekao da postoje i prelazne mjere prije ulaska u EU, a to su uspostavljanje zelenih koridora ili dozvola za neku vrstu šengena za Srbiju.

Novak je upozorila i da "prijeti novi talas migracija" i zahvalila Srbiji na svemu što čini da se smanji pritisak migracija na Mađarsku.

komentari (0)