KFOR pojačava snage na sjeveru Kosova

Snage KFOR-a su nakon protesta postavile bodljikavu žicu na dvije odvojene tačke na granici

Region 19.12.2022, 10:58 20.12.2022, 09:39
KFOR pojačava snage na sjeveru Kosova
© AA

Mirovna misija na Kosovu (KFOR) koju vodi NATO odlučila je da poveća svoje snage na sjeveru Kosova nakon što su Srbi pokušali da uđu na Kosovo preko granice.

Zapovjednik mirovnih snaga na Kosovu predvođenih NATO-om rekao je u petak da raspolaže ljudstvom i kapacitetima potrebnim da se zajamči sigurnost, kao odgovor na zahtjev Srbije da rasporedi snage za očuvanje reda u svojoj bivšoj pokrajini.

- Očekujemo od svih aktera da se koordiniraju s KFOR-om i da se suzdrže od svake provokativne demonstracije sile kako bi se zajamčila sigurnost svih zajednica, upozorio je u izjavi koju je objavio NATO, prenosi N1. 

KFOR je značajno pojačao svoje prisustvo na sjeveru Kosova nakon što su grupe krajnje desnice pokušale da probiju policijski kordon i uđu na Kosovo tokom protesta koji su organizovali u blizini graničnog prelaza Jarinje na srpsko-kosovskoj granici.

U saopštenju KFOR-a najavljeno je i da će misija narednih dana izvesti vojnu vježbu u blizini baze Novo Selo.

Snage KFOR-a su nakon protesta postavile bodljikavu žicu na dvije odvojene tačke na granici.

Barikade postavljene u opštinama Zvečan, Zubin Potok i Leposavić na sjeveru Kosova danas su ušle u deseti dan.

Učenici osnovnih škola u regionu danas su ponovo započeli nastavu. Najavljeno je da se obrazovanje nastavlja na daljinu u srednjim ustanovama.

komentari (0)