Klanjan bajram - namaz u džamijama širom regiona

Ramazanski bajram, jedan od dva najveća islamska blagdana, počeo je jutros, klanjanjem bajram-namaza u džamijama

Region 21.04.2023, 07:34 21.04.2023, 08:45
Klanjan bajram - namaz u  džamijama širom regiona
© AA

Muslimani širom svijeta danas slave Ramazanski bajram, jedan od najradosnijih dana u muslimanskoj tradiciji kojim se obilježava kraj posta i mjeseca ramazana. Ramazanski bajram, jedan od dva najveća islamska blagdana, počeo je jutros, klanjanjem bajram-namaza u džamijama širom Crne Gore. 

Prema informacijama iz Mešihata Islamske zajednice Crne Gore, bajram-namaz se klanjao u više od 135 džamija u Crnoj Gori. Centralna proslava Ramazanskog bajrama ove godine priređena je u Bijelom Polju, dok je u Podgorici bajram-namaz klanjan u Staroj varoši, u Starodoganjskoj džamiji, kao i u džamiji Osmanagića.

Već od ranih jutarnjih sati, vjernici su pristizali u Osmanagića džamiju, kako bi klanjanjem namaza dočekali Bajram.

Klanjanje bajram-namaza predvodio je Ismail ef.Dacić, koji je govorio o blagodetima ramazana i vrijednosti bajrama.

Reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat ef. Fejzić, u juče upućenoj bajramskoj poruci, poručio je da je Bajram vrijeme "kada trebamo da mislimo na porodicu i molimo Boga da je učvrsti pred izazovima koji dolaze, da mislimo na omladinu i molimo Boga da usmjeri njihove potencijale u pravcu humanosti, morala i zdrave krativnosti, i da ih sačuva od nasilja i destruktivnog ponašanja".

On je kazao da u ovim blagadnima između ostalog treba misliti na državu i moliti Boga da je učini domom svih njenih građana.

 Klananjem bajramskog namaza u svim džamija na Kosovu počelo je obilježavanje Ramazanskog bajrama, koji je došao nakon mjesec dana posta, piše AA. 

Kosovski muftija Naim Trnava predvodio je klanjanje namaza u prepunoj džamiji “Fatih Sultan Mehmet” u Prištini. U svojoj poruci je kazao da su se muslimani ovog divnog jutra okupili u džamija širom zemlje kako bi obilježili praznik Ramazanski bajram, namazom i molitvama.

- Ovaj praznik nosi radost i sreću u duši i srcu vjernika. Svi vjernici na cijeloj planeti s mnogo razloga danas slave, čestitaju i pozdravljaju, jer su mesec dana ispunjavali naredbu Stvoritelja svijeta, postivši mjesec ramazana, kazao je muftija.

Istakao je da je post žrtva koju vjernik čini samo za Stvoritelja, da mjesec dana posta zahtijeva žrtvu, ubjeđenje i vjeru.

- Tokom ramazana ujedinjinjuje nas post, namaz, molitva, iftarska sofra i berićet sufura. Zajedno smo u solidarnosti i dobročinstvu, naveo je kosovski muftija.

Poručio je da vjernici ramazan ispraćaju svijetlog obraza i da je Bajram najpopularniji praznik među građanima, te da “poruke ramazana treba da nas prate i tokom drugih mjeseci”.

- Prva je očuvanje porodice, rast i obrazovanje. Samo zdrava porodica i dobro obrazovana porodica temelj je zajednice i društva s vrijednostima i plemenitim principima. Porodica kod našeg naroda uvijek je bila najvrednovanija i najdrža institucija i to su vrijednosti koje treba čuvati i negovati za mlade generacije, kazao je muftija Ternava.

Muftija je naveo da je kosovska država slobodna i da svi imaju obavezu da rade na njenoj izgradnji, sa dobrim obrazovanjem i sigurnim radnim mjestima. Ocijenio je da napuštanje zemlje nije pravo rješenje, posebno za mlade i stručnjake, zato što život na ovom svetu nema za misiju samo materijalnu stranu.

Pozvao je sve vjernike i građane da proslave Ramazanski bajram sa svojim bližnjima, voljenima, prijateljima uz punu harmoniju jedni pored drugih.

Bajramski namaz klanjan je u prepunoj zagrebačkoj džamiji gdje je vjernicima hutbu govorio muftija Aziz ef. Hasanović. 

Zagrebačka džamija i ovog Ramazanskog bajrama bila je premala za primiti sve vjernike koji su iz Zagreba i okolice došli klanjati Bajram namaz, tako da se klanjalo u hodnicima, pomoćnim prostorijama, pa i u dvorištu džamije.

Muftija Aziz ef. Hasanović u svojoj hutbi istaknuo je kako je bajram vrijeme kada se “promovira osnaženo biće postača” i kada vjernik nastoji ispunjavati najviše moralne zadatke.

Muftija je dodao kako post nije puko gladovanje i ispaštanje, već kako ima duboku svrhu postizanja najvećih duhovnih stupnjeva zahvalnosti Stvoritelju, ali i stvaranja solidarnosti s gladnima i siromašnima u svijetu.

Molite Stvoritelja da budete od onih koji daruju, a ne od onih koji primaju, rekao je muftija te poručio kako slast nije u sticanju imetka, nego u njegovom dijeljenju s drugima.

Rekao je kako je posljednji mjesec dana ramazana važan period godine u svim religijama, vrijeme “odricanja i žrtve na Božjem putu”.

“Od svih vjerskih autoriteta slušamo vapaje i pozive za mir u svijetu. Pridružujemo se pozivu za mir u svijetu i izražavamo žaljenje nad onima koji bi to trebali činiti, a ne čine. Zabrinuti smo za kontinuirano nasilje koje se provodi nad palestinskim narodom, uskraćujući temeljne vjerske i građanske slobode, sve do uzimanja njihovih života. Ništa nije bolje nije sa muslimanima Ujgurima kojima je uskraćeno pravo da poste. Agresija na Ukrajinu polarizira čovječanstvo i opasno prijeti. Nažalost, to ohrabruje i pojedince ovdje, u našoj regiji, te svojim retoričkim narativom unose mržnju i nemir među ovdašnje narode čije ratne rane još zacijelile nisu. Ignoriraju se presude najvećih međunarodnih sudova, iste se negiraju, a kako bi se opravdali određeni postupci i postigao lažni populizam. Dok se u učionicama ne bude učilo ono što je presuđeno u sudnicama, nema međusobnog povjerenja niti isitinskog mira”, poručio je muftija u hutbi.

Veliki broj vjernika klanjao je jutros bajram-namaz u i ispred Bajrakli džamije u Beogradu. 

Pošto bajram pada u petak, bajramske sofre danas neće biti, kao što je to inače slučaj, kako bi se sve završilo do džume, potvrđeno je za Anadoliju u Sekretarijatu vakufa.

Nakon molitve predviđeno je posluženje za goste i zvaničnike u salonu muftije Islamske zajednice Srbije (IZS) Mustafe el. Jusufspahića.

Tokom čitavog ramazanskog posta organizovani su iftari, a siromašnima i ugroženima svakodnevno su dijeljeni obroci. 

Jusufspahić je u svojoj Bajramskoj poruci naglasio da je Bajram vrijeme radosti, zajedništva i solidarnosti, i poželeo da blagdani donesu inspiraciju da budemo bolji ljudi, da se trudimo da pomognemo drugima i da cijenimo sve što imamo.

Istakao je da su se ramazanski ibadeti odvijali u prepunim džamijama, više nego ikada do sada, i dodao da ga posebno raduje što su džamije i mesdžidi bili najviše popunjeni mladim svijetom.

Ocijenio je da je to pokazatelj da se amaneti očuvanja vjere u porodicama ispunjavaju i da će uspješno biti preneseni na nove generacije koje taj put dobra nikada neće napustiti.

komentari (0)