Konaković u Srbiji: BiH i Srbija imaju velike potencijale i šanse

Sastanci su upriličeni u sklopu posjete ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine zemljama susjedstva

Region 24.02.2023, 13:44
Konaković u Srbiji: BiH i Srbija imaju velike potencijale i šanse

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine u petak je u Beogradu održao sastanke sa predsjednicom Vlade Srbije Anom Brnabić, predsjednikom te zemlje Aleksandrom Vučićem, te ministricom za evropske integracije Tanjom Miščević. 

Sastanci su upriličeni u sklopu posjete ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine zemljama susjedstva.

Domaćini su na sastancima poželili dobrodošlicu delegaciji i uputili čestitke za brzo formiranje Vijeća ministara, kao i za kandidatski status koji je Bosna i Hercegovina dobila, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH, piše AA. 

Istaknuto je da su dobri bilateralni odnosi između Bosne i Hercegovine i Republike Srbije veoma važni za obje države, ali i cjelokupnu regiju.

Potencijali i šanse koje imaju Bosna i Hercegovina i Srbija su velike, te je pokazano zajedničko interesovanje da upravo realizacija konkretnih projekata bude ono što će se u narednom periodu staviti u fokus, navodi se.

- Ministar Konaković izrazio vjerovanje da, u dobroj vjeri i radom nadležnih institucija, možemo ostvariti konstruktivan dijalog i otvoriti prostor za unapređenje odnosa koji će biti od koristi za život građana obje države, te da su stabilnost, sigurnost i ekonomski napredak u interesu obje države. Kazao je da je važno održavati institucionalnu saradnju, odnosno saradnju na nivou državnih institucija, te je shodno tome dogovoreno da se u narednom periodu razmotri mogućnost održavanja zajedničke sjednice Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Srbije, navodi se u saopštenju.

U nastavku dana Konaković će se sastati sa prvim potpredsjednikom Vlade i ministrom vanjskih poslova Republike Srbije Ivicom Dačićem.

komentari (0)