Kosovo i Albanija: Zeleno svjetlo za afganistanske izbjeglice

Region 16.08.2021, 09:57 16.08.2021, 10:16
Kosovo i Albanija: Zeleno svjetlo za afganistanske izbjeglice
© AA

Albanija je prihvatila zahtjev zvaničnog Washingtona da privremeno primi afganistanske izbjeglice koje traže vize za ulazak u Sjedinjene Američke Države (SAD), rekao je u nedjelju albanski premijer Edi Rama.

Rama je poručio da će njegova zemlja privremeno prihvatiti stotine Afganistanaca koji su radili sa zapadnim mirovnim vojnim snagama u Afganistanu, javlja AA. 

- Albanija, članica NATO -a, spremna je preuzeti svoj dio tereta, rekao je Rama.

Također, Luan Dalipi, šef kabineta kosovskog premijera, izjavio je da su u kontaktu sa američkim vlastima oko smještaja afganistanskih izbjeglica od sredine jula. 

U svojim izjavama na Twitteru i Facebooku, kosovski predsjednik Vyosa Osmani naglasio je da je kosovska vlada već neko vrijeme u kontaktu s američkim vlastima u vezi s afganistanskim izbjeglicama i napisao: "Bez imalo oklijevanja odobravam ovu humanitarnu operaciju". Osmani je rekao da afganistanske izbjeglice mogu ostati u svojoj zemlji dok ne dobiju američku vizu.

I predsjednika Kosova Vyosa Osmani naglasila je kako kosovska vlada već neko vrijeme u kontaktu sa američkim vlastima u vezi sa pitanjem izbjeglica. Na svom Facebook profilu predsjednica Kosova napisala je kako bez ikakvog oklijevanja ili uslovljavanja je dala svoju saglasnost za humanitarnu operaciju „počevši od ljudskog princima da ne zatvaraju vrata onima koji su bez svoje krivice i želje dužni da napiste svoje domove da bježe od progoa i spašavaju živote“.

- Drugo, jer kao dostojan član zajednice slobodnih država Kosovo poštuje međunarodno pravo i obavezu koja je izvedena iz njega da ne zatvara vrata izbjeglicama; i treće, jer moramo biti uz naše prijatelje, posebno Sjedinjene Države strana, baš kao što su se zalagali za nas u dobru i zlu. Građani Afganistana će imati sve sigurnosne procjene sa strane Sjedinjenih Država, jer će ostati samo privremeno na Kosovu dok se ne sredi njihova dokumentacija o imigracionim vizama SAD-u. Kosovska vlada je, odmah nakon zahteva i diskusije o institucionalnom sporazumu, formirala radnu grupu koja se bavi organizacionim pitanjima zajedno sa našim američkim partnerima. Zahtjev Sjedinjenih Američkih Država je da ovo pitanje ostane povjerljivo iz razloga sigurnosti i procesa napuštanja Afganistana. Kao takvi, ispoštovali smo ovaj zahtjev, ali nismo zaustavili rad ,napisala je Osmani.

Predsjednica Osmani dodala je i da "niko bolje od njih ne zna šta znači biti izbačen i otići silom odande gdje si odrastao, „razdvojiti se od svojih voljenih, biti prisiljen pobjeći da spasi svoj život“.

- Tada su mnoge zemlje širom svijeta otvorile svoja vrata za nas bez ikakvog zahtjeva ili troškova. Spasili su nas. 22 godina nakon tog užasa, sada će Kosovo dokazati da nikada ne gubimo čovjeka u nama. Naši mudri ljudi kažu: ′′ Kuća pripada Allahu i prijatelju Uz ovu dobrodošlicu moramo čekati da naši prijatelji spase živote, baš kao što smo spašeni u demokratskom svijetu, kada smo najviše trebali. Kosovo će uvijek biti na strani čovječanstva, mira i demokratije, istakla je Vyosa Osmani, predsjednica Kosova.

komentari (0)