Kosovo ispunilo sve zahtjeve: Odobrena vizna liberalizacija od 1. januara 2024.

Sutra u Strazburu biti zvanično potpisivanje između predstavnika Evropskog parlamenta i Vijeća Evropske unije

Region 18.04.2023, 14:02
Kosovo ispunilo sve zahtjeve: Odobrena vizna liberalizacija od 1. januara 2024.
© AA

U Evropskom parlamentu danas je pozitivno izglasana konačna odluka o liberalizaciji viznog režima za građane Kosova, koji će moći da se kreću bez viza u šengenskom prostoru najkasnije od 1. januara 2024. godine, prenosi Anadolija.

Iz Vlade Kosova je saopćeno da će nakon današnje pozitivne odluke evropskih zastupnika, sutra u Strazburu biti zvanično potpisivanje između predstavnika Evropskog parlamenta i Vijeća Evropske unije. Potpisivanju će prisustvovati i prvi potpredsjednik Vlade Kosova za evropske integracije, razvoj i dijalog, Besnik Bislimi.

Odluka će biti objavljena u Službenom glasniku i stupa na snagu 20 dana od dana objavljivanja. Prema ovoj odluci, građani Republike Kosovo moći će da se kreću bez viza u šengenskom prostoru i to najkasnije od 1. januara 2024. godine.

Ova pravila za ukidanje viza za Kosovo omogućit će građanima da putuju u EU bez vize za boravak od 90 dana u bilo kom periodu od 180 dana.

Kosovo je na vrijeme ispunilo sve uslove za liberalizaciju viza, ali do sada nije postojao konsenzus među zemljama članicama EU-a za unaprjeđenje procesa.

- Zahvaljujući radu Vlade, posebno u oblasti vladavine prava, borbe protiv korupcije i upravljanja migracijama, proces je deblokiran i institucije EU-a i zemlje članice su se uvjerile da Kosovo zaslužuje kraj procesa liberalizacije viza i da je zemlja učinila značajan napredak i dostignuća u relevantnim oblastima, naveli su iz Vlade Kosova i poručili da je poslije dugo čekanja, ovo ključni momenat približavanja evropskoj porodici.

komentari (0)