Kosovo: Opozicioni poslanici traže niže cijene električne energije

Šef poslaničke grupe opozicione Alijanse za budućnost Kosova Besnik Tahiri naveo je da su blok tarife koje su na snazi diskriminatorne za potrošače, jer svako ko potroši preko 800 megavata mJesečno, plaća dva puta više od onih koji ne prelaze ovu potrošnju

Region 18.01.2024, 16:02 24.01.2024, 11:23
Kosovo: Opozicioni poslanici traže niže cijene električne energije
© AA

Skupština Kosova danas na vanrednoj sjednici razmatra prijedlog rješenja u vezi sa aktuelnom cijenom i obračunom električne energije za potrošače. 

Poslanici opozicije su se usprotivili aktuelnim cijenama energenata, uz ocjenu da finansijski opterećuju građane. Poslanik opozicione Demokratske partije Kosova Ferat Shala rekao je da su cijene struje morale da se snize pošto su cijene pale na međunarodnom tržištu.

„Ovo poskupljenje je nedopustivo, jer je energija uvrštena u grupu neophodnih za život. Danas imamo pad cijena na berzi, ali nema pada cijena na Kosovu. Zašto bi građani plaćali istu cijenu“, rekao je Shala.

Shala je predložio poslanicima da glasaju za rezoluciju kojom se Regulatornoj agenciji za prenos električne energije preporučuje poništenje odluke o aktulenoj cijeni električne energije.

Poslanik opozicionog Demokratskog saveza Kosova Besian Mustafa kritikovao je Vladu premijera Albina Kurtija zbog velikog rasta cijena svakog proizvoda, pa i struje, što je kako je kazao, učinilo da troškovi života postanu nepodnošljivi za većinu građana.

Šef poslaničke grupe opozicione Alijanse za budućnost Kosova Besnik Tahiri ocijenio je da se Vlada protivi svakom projektu koji bi poboljšao energetsku situaciju u ime zelene agende, iako Kosovo i dalje ima najzagađeniji vazduh. Istovremeno, kako je naveo, blok tarife koje su na snazi su diskriminatorne za potrošače, jer svako ko potroši preko 800 megavata struje mjesečno plaća dva puta više od onih koji ne prelaze ovu potrošnju.

Prijedlogu Rezoluciji se usprotivila šefica poslaničke grupe vladajućeg Pokreta Samoopredeljenje Mimoza Kusari-Lila.

“Današnji zahtjev za vanrednu sjednicu opozicije ne sadrži nikakvu novinu, već je kopija ponavljanja istih zahteva iz prošle godine. Predstavljena rezolucija je neozbiljna i ne doprinosi pronalaženju rješenja. Višegodišnji izazovi ovog sektora su i vaša odgovornost", rekla je Kusari-Lila.

Ministrica ekonomije Artane Rizvanoli rekla je da su poslednjih nekoliko godina bile izazovne u sektoru energije, te da je Vlada prošle godine kroz subvencije pomogala domaćinstvima i privredi. Prema njenim riječima, Kosovo i dalje ima najjeftiniju cijenu struje u regionu.

Posljednje poskupljenje struje odobreno je u aprilu prošle godine. Skupa struja košta 7,79 centi po kilovatu, dok se za za potrošnju veću od 800 kilovata struja obračunava po ceni od 14,45 centi. Jeftinija struja, koja je od 22 do 7 časova, košta 3,34 centa po kilovatu, dok se za one koji pređu 800 kilovata naplaćuje po 6,81 centa po kilovatu, piše AA. 

komentari (0)