Kosovo proglasilo dva službenika Kancelarije za vezu Ruske Federacije na Kosovu personama non grata

Osmani je istakla da su institucije Republike Kosovo posvećene borbi protiv “malignog uticaja Ruske Federacije i njenih satelita u regionu, čiji je cilj da potkopaju naša dostignuća i dostignuća Sjedinjenih Američkih Država, NATO-a i EU-a".

Region 22.10.2021, 16:14 22.10.2021, 16:20
Kosovo proglasilo dva službenika Kancelarije za vezu Ruske Federacije na Kosovu personama non grata
© AA

Na zahtjev predsjednice Kosova Vjose Osmani danas su dva službenika Kancelarije za vezu Ruske Federacije na Kosovu proglašena personama non grata zbog njihove štetne aktivnosti po nacionalnu bezbjednost i ustavni poredak Kosova. 

Predsjednica Osmani je na svom Facebook profilu napisala da je ove nedelje zatražila od zamjenice premijera, koja je i ministarka vanjskih poslova i dijaspore Kosova Donike Gervalla-Schwarz da “proglasi personama non grata dva službenika Kancelarije za vezu Ruske Federacije na Kosovu, zbog njihove štetne aktivnosti, koja je prekršila nacionalnu bezbjednost i ustavni poredak Republike Kosovo”.

- MIPD je danas donio odluku da ova dva ruska zvaničnika proglasi nepoželjnim licima i istovremeno obavijestio institucije za sprovođenje zakona i nadležne organe o njenoj primjeni, navela je Osmani.

Ona je istakla da su institucije Republike Kosovo posvećene borbi protiv “malignog uticaja Ruske Federacije i njenih satelita u regionu, čiji je cilj da potkopaju naša dostignuća i dostignuća Sjedinjenih Američkih Država, NATO-a i EU-a".

To je razlog zbog koga će Kosovo, dodala je, nastaviti da blisko sarađuje sa američkim i evropskim saveznicima kako bi se spriječio pokušaj da Kosovo i region postanu plijen destabilizujućih ambicija Ruske Federacije, javlja AA. 

komentari (0)