Kosovo smanjuje prisustvo policije za još 25 odsto u tri opštinske zgrade na sjeveru

Premijer Albin Kurti je podsjetio da se smanjenje prisustva policije odnosi na zgrade opština i njihovu okolinu, a ne na sjever Kosova gdje i dalje postoje izazovi u radu za punu vladavinu prava

Region 04.08.2023, 13:05 07.08.2023, 15:20
Kosovo smanjuje prisustvo policije za još 25 odsto u tri opštinske zgrade na sjeveru
© AA

Premijer Kosova Albin Kurti saopštio je da je od danas počelo smanjenje prisustva Kosovske policije u tri opštinske zgrade na sjeveru Kosova za još 25 odsto, nakon procene da je bezbjednosna situacija dobra. 

Kosovska policija je nakon dogovora Vlade Kosova i Evropske unije na sastanku u Bratislavi, 13. jula smanjila prisustvo policije za prvih 25 odsto u i oko opštinskih objekata u Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću.

Kurti je naveo da novo smanjenje prisustva policije dolazi nakon ocjene bezbjednosne situacije sa jučerašnjeg sastanka čelnika Kosovske policije sa EULEX-om i KFOR-om.

- Obezbjeđenje je dobro, situacija je mirna i možemo malo da smanjimo prisustvo policije. Vladavina prava i javni red se sve bolje održavaju. Prošlo je oko mjesec i po da nismo imali značajnijih incidenata ili nasilnih protesta. Zahvaljujemo policiji i građanima bez razlike na saradnji i korektnosti, napisao je Kurti na Facebooku.

Premijer je dodao da kao što je rekao pijre više od dva mjeseca, neće biti kompletnog ili momentalnog smanjenja prisustva policije, već samo postepenog i proporcionalnog. Također je podsjetio da smanjenje odnosi na prisustvo policije u zgradama opština i njihovoj okolini, a ne na sjever Kosova gdje i dalje postoje izazovi u radu za punu vladavinu prava.

- Sa odgovornošću i ozbiljnošću, iskrenošću i pažnjom, sprovodimo Bratislavski sporazum od 10. jula 2023. s obzirom na zahtjeve EU od 3. juna 2023. za deeskalacijom. Zajednički nalaz sa međunarodnim faktorima o značajnom poboljšanju nivoa mira i bezbednosti na severu svedoči o jasnoj deeskalaciji. Istovremeno, upozoravamo na potencijalnu ponovnu eskalaciju koja bi mogla proizaći iz izjava mržnje i političke i državne agresivnosti našeg severnog susjeda, kazao je Kurti.

Kosovski premijer je pozvao građane da ne nasjedaju na razne dezinformacije, od onih koje su rezultat nesporazuma, nerazumijevanja ili pogrešnog tumačenja situacije i razvoja događaja, do onih koje su antivladine želje koje se javno emituju kao činjenične vijesti.

- Hibridni rat protiv nezavisne Republike Kosovo i njene demokratske i progresivne vlade će propasti, poruccio je Kurti.

Iz Vlade Kosova je nakon dogovora u Bratislavi, navedeno da Vlada Kosova javno iskazuje spremnost da doprinese deeskalaciji situacije i nepreduzimanjem radnji koje bi mogle da eskaliraju situaciju na sjeveru zemlje. Ovo uključuje trenutno smanjenje prisustva policije za 25 posto u, i oko opštinskih zgrada, te da će se zajedno sa EULEX-om i KFOR-om, procenjivati bezbjednosna situacija po potrebi, posebno kako bi se razmotrila mogućnost daljeg smanjenja prisustva policije u i oko opštinskih zgrada.

Vlada Kosova je, također, u skladu sa dogovorom iz Bratislave ove nedelje formirala radnu grupu koja će izraditi administrativno uputstvo, za pronalazak zakonskog rješenja za opoziv aktuelnih albanskih gradonačelnika izabranih na aprilskim izborima u četiri opštine na sjeveru Kosova, koje je srpska zajednica bojkotovala. Time bi se otvorio put za raspisivanje vanrednih lokalnih izbora u tim opštinama.

komentari (0)