Kosovo ublažava mjere: Otvaraju se tržni centri i ugostiteljski objekti

Region 19.04.2021, 09:53
Kosovo ublažava mjere: Otvaraju se tržni centri i ugostiteljski objekti

Vlada Kosova jučer je odlučila da ublaži mjere uvedene prije dvije nedjelje na zaštiti od širenja koronavirusa. Ublaživanjem mjera ne podrazumijeva isključenje kretanja građana tokom noći. 

Ograničenje kretanja je pomjereno za pola sata i počinje od 22.30 do 5 sati.

Ugostiteljski objekti i zatvoreni tržni centri se nakon 12 dana otvaraju i radit će do 22 sata, dok će usluge dostave hrane moći da radi i poslije 22:30, saopšteno je iz Vlade Kosova.

Javne i privatne institucije na svim nivoima obrazovanja rad nastavljaju u školskim objektima u skladu sa relevantnim smernicama za obrazovni sektor.

Ponovo se otvaraju i studentskim domovi, ali u sobama može biti samo po jedan student, javlja AA. 

Obrazovnim ustanovama je zabranjeno organizovanje vannastavnih aktivnosti, kao što su ekskurzije, grupne šetnje, razne zabave nastavnog osoblja ili učenika.

Ostaje na snazi mjera da strani državljani koji ulaze na Kosovo moraju imati negativan PCR test ne stariji od 72 sata, na bazi reciprociteta.

U javnim i privatnim ustanovama i dalje se radi samo sa osobljem koje obavlja osnovne usluge.

Nošenje maske koja prekriva nos i usta je obavezno, u svim slučajevima osim u vožnji sa članovima uže porodice, na trčanju ili vožnji biciklom, u šetnji izvan stambenih područja.

Zabranjena su sva okupljanja sa visokim rizikom širenja zaraze na više od 30 ljudi (seminari i treninzi), dok su svadbe i primanje saučešća zabranjeni. Sahrane su dozvoljene samo uz učešće uže porodice, ne više od 30 ljudi.

Na Kosovu je od početka epidemije testirano je 500.112 uzoraka sumnjivih na koronavirus, od oko 1.8 miliona stanovnika, među kojima je 101.517 bilo pozitivno. Ukupno se oporavilo 87.012 osoba. Aktivno zaraženih trenutno je 12.433 osoba.

Do danas je prema podacima Ministarstva zdravlja vakcinisamo 16.132 osoba, zdravstvenih radnika, osoba iznad 80 godina i hroničnih bolesnika starosne dobi između 75 do 79 godina.

Na Kosovo je 28. marta stigao prvi kontingent od 24.000 doza anti covid AstraZeneka vakcina, koji je omogućio UNICEF, kroz program COVAX.

Drugi kontingent od 76.800 doza vakcine AstraZeneca, koju će Kosovo dobiti besplatno iz programa COVAX i Svetske zdravstvene organizacije, očekuje se prije maja ove godine.

Tokom maja se očekuje i naručenih oko 100.000 doza Pfizer/BioNTecha vakcina.

komentari (0)