Kosovska ministrica Hajdari: Nećemo dozvoliti neosnovano povećanje cijena hljeba

Prema podacima Agencije za statistiku Kosova stopa inflacije na Kosovu u maju dostigla je nivo od 12,5 odsto, što je najviši nivo zabilležen nakon rata na Kosovu.

Region 13.07.2022, 13:36 14.07.2022, 14:36
Kosovska ministrica Hajdari: Nećemo dozvoliti neosnovano povećanje cijena hljeba
© AA

Ministarica industrije, preduzetništva i trgovine Kosova Rozeta Hajdari izjavila je da Kosovo uvozi inflaciju, ali da se neće dozvoliti neosnovano povećanje cijena hljeba i drugih esencijalnih životnih proizvoda. 

Hajdari je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predstavnikom Udruženja mlinara Kosova Bashkimom Zejnulhahom, istakla da je zabilježno poskupljenje hljeba u nekim marketima i pekarama u Prizrenu i Peći, i pored toga sto su cijene pšenice i brašna na carini niže za sedam odsto.

Prema njenim riječima cijena je porasla sa 45 na 60 centi. Hajdari je istakla da se analizom cijena osnovnih proizvoda pokazalo da postoji velika razlika u komercijalnoj marži između privrednih subjekata, koja se kreće između 8 i 19,40 odsto u zavisnosti od proizvoda, javlja AA. 

Ministarica je najavila da će kao i za naftu biti određena komercijalna marža i maksimalno dozvoljena cijena hljeba i drugih osnovnih proizvoda.

Hajdari je kazala da je formirana Radna grupa koja će se baviti zakonskim mjerama za esencijalne proizvode, a to su: pšenica, brašno, hljeb, pirinač, jestivo suncokretovo ulje, mlijeko, kuhinjska so, jaja, pileće meso, šećer, sapun, deterdžent I higijenski ulošci.

- Osnovana Radna grupa će sada analizirati koju ćemo zakonsku mjeru preduzeti, da li ćemo ići na maksimalne cijene ili ćemo ići sa komercijalnom maržom, to zavisi i od analiza koje će doći od Radne grupe sa evidencijom tržišta i od ekonomskih operatera, naglasila je Hajdari.

Bashkim Zejnulhahu iz Udruženja mlinara Kosova rekao je da je Udruženje protiv zloupotreba cijena, te da bi trebalo da dođe do pada cijena zbog stabilnosti. Naglasio je da nema mjesta za zabrinutost, jer je snabdevanje pšenicom i brašnom unutar zemlje stabilno.

Dodao je da je Kosovo uvijek svoje potrebe za pšenicom i brašnom zadovoljavalo sa 50 do 60 odsto, dok se ostatak uvozio iz zemalja regiona.

- Ostalo zavisi od regionalnog uvoza, a nikada od ukrajinskog ili ruskog tržišta. U našem regionu, počev od Sjeverne Makedonije, Bugarske, Srbije i Hrvatske, koje su nam najbliže zemlje, obezbijeđivali smo nedostatke neophodne za unutrašnje tržište, rekao je Zejnullahu.

Vlada Kosova je prije nekoliko dana donijela odluku da odredi gornju cijenu za naftu i njene derivate, što je uticalo da cijene nafte i benzina blago opadnu. Prema podacima Agencije za statistiku Kosova stopa inflacije na Kosovu u maju dostigla je nivo od 12,5 odsto, što je najviši nivo zabilležen nakon rata na Kosovu.

komentari (0)