Kosovski premijer Kurti pozvao građane da ne nasijedaju na dezinformacije

Naša kampanja informisanja će nastaviti svoj tok i nakon 1. septembra kada će početi proces preregistracije i izdavanja ulazno-izlaznog dokumenta, kazao je kosovski premijer Albin Kurti

Region 10.08.2022, 13:53 11.08.2022, 13:42
Kosovski premijer Kurti pozvao građane da ne nasijedaju na dezinformacije
© AA

Ne dozvolite da budete lažno informisani, pratite mjerodavne izvore vijesti i izvršite prerigastriju vozila na validne RKS tablice, poručio je kosovskim građanima premijer Albin Kurti sa današnje sjednice Vlade. 

Kurti je na početku sjednice govorio o situaciji na sjeveru Kosova vezano za Vladinu odluku o preregistraciji ilegalnih srbijanskih tablica sa oznakama gradova Kosova na RKS tablice, kao i o recipročnoj mjeri na lična dokumenta iz Srbije.

Kurti je u govoru koji je pročitao i na albanskom i na srpskom jeziku, istakao da je MUP Kosova u julu mjesecu informisao građane o proceduri i olakšicama pri preregistraciji vozila. Kazao je da su sve informacije objavljene na srpskom jeziku, da je bilo organizovanih aktivnosti i na terenu, te da se i sam lično angažovao i bio dio kampanje informisanja.

S druge strane, kako je naglasio, organizovana je kampanja pogrešnog informisanja javnosti, koja podstiče strah i koja je bila na usluzi barikadama, koje su “došle odozgo, a ne odozdo“ i koje ne predstavljaju, niti štite građane, piše AA. 

- U sastavu naoružanih lica kriminalne prošlosti, barikade su pravile otpor našim odlukama jedino da bi tako odbranile organizovani kriminal na sjeveru države, kazao je Kurti.

U vezi recipročne mjere izdavanja dokumenata za ulaz i izlaz s Kosova onima koji prilože srbijanska lična dokumenta, Kurti je rekao da to ne ometa slobodu kretnja. Po njegovim riječima, taj dokument može da se izda za dvadesetak sekundi, dok kosovskim građanima srbijanske vlasti takav dokument izdaju već 11 godina i čekanja su po 15 minuta i duže.

- Čuo sam vijest da će biti oduzimanja srbijanskih ličnih karata na granici u zamjenu za izlazno-ulazni dokument. To nije istina. To je dodatni dokument koji ćete dobiti besplatno, istakao je Kurti.

Kosovski premijer je naglasio da niko nije imun na lažne vijesti i dezinformacije, dok je opasnost od njih velika i predstavlja prijetnju za nacionalnu bezbjednost.

- Naša kampanja informisanja će nastaviti svoj tok i nakon 1. septembra kada će početi proces preregistracije i izdavanja ulazno-izlaznog dokumenta, kazao je Kurti.

Lokalno srpsko stanovništvo kamionima i teškom mehanizacijom blokiralo je 31. jula, na devet mjesta puteve koji vode ka graničnim prijelazima ka Srbiji, Jarinje i Brnjak na sjeveru Kosova. Blokade su postavljene uoči početka primjene recipročnih mjera na srbijanske lične karte, te početka preregistracije ilegalnih srbijanskih tablica sa oznakama gradova na Kosovu na RKS tablice (Republika Kosovo).

Nakon tenzija zbog postavljenih barikada i konsultacija sa međunarodnim partnerima, Vlada Kosova se obavezala da primjenu te dvije mjere odloži za 30 dana.

komentari (0)