Kosovski Regulatornog ureda za energetiku izdao petogodišnju licencu "Elektroseveru"

Delegacije Kosova i Srbije u utorak, 21. juna, postigle su sporazum o energetici, kojim je dogovorena naplata utrošene električne energiji u četiri opštine sa srpskom većinom na sjeveru Kosova

Region 24.06.2022, 15:01 24.06.2022, 15:19
Kosovski Regulatornog ureda za energetiku izdao petogodišnju licencu "Elektroseveru"
© AA

 Upravni odbor Regulatornog ureda za energetiku Kosova izdao je danas u skladu sa sporazumom iz Brisela licencu kompaniji "Elektrosever", koja će u četiri opštine sa srpskom većinom na sjeveru Kosova naplaćivati utrošenu električnu energiju. 

Predsjednik Upravnog odbora RUE Ymer Fejzullahu izjavio je da stanovnici ili potrošači četiri opštine na sjeveru Kosova, Zvečan, Zubin Potok, Leposavić i Sjeverna Mitrovica, imaju pravo da se snabdevaju električnom energijom po tržišnoj cijeni.

- Treba ponoviti da se ova licenca odnosi na snabdevanje u četiri opštine po neregulisanim cijenama, što znači da će se kupci ovih opština snabdevati cijenama koje nudi ovaj snabdevač, ali treba ponoviti da će tarife biti obavezne i sprovodiće se na cijeloj teritoriji Kosova, rekao je Fejzullahu.

Delegacije Kosova i Srbije u utorak, 21. juna, postigle su sporazum o energetici, kojim je dogovorena naplata utrošene električne energiji u četiri opštine sa srpskom većinom na sjeveru Kosova.

Sporazumom je dogovorena Mapu za implementaciju energetskih sporazuma iz 2013. i 2015. godine.

Sporazumom je predviđeno da Regulatorni ured za energetiku Kosova izda dozvolu za snabdevanje električnom energijom opština na sjeveru, srpskoj kompaniji "Društvo Elektrosever D.O.O.”, koja će raditi u skladu sa kosovskim zakonima.

U slučaju nepoštovanja određenih uslova nakon 100 dana od izdavanja licence, Regulatorni ured može odlučiti da suspenduje ili oduzme licencu Elektroseveru, iako bi prije takve odluke trebalo obaviti konsultacije sa stranama, uz posredovanje EU, u roku od 15 dana.

Građani opština na sjeveru, Sjeverna Mitrovica, Leposavić, Zvečan i Zubin Potok, od završetka rata 1999. godine ne plaćaju račune za utrošenu električnu energiju.

Od 1999. do 2017. godine dug za električnu energiju za potrošace na severu Kosova plaćali su građani Kosova iz opština južno od rijeke Ibar, tako što su njihovi računi bili uvećani za 3,5 odsto.

Nakon što je Ustavni sud Kosova 2017. godine doneo odluku da je takav način plaćanja nezakonit, izmirivanje računa za sjever je preuzeo na sebe Kosovski operator sistema prenosa i tržišta električne energije (KOSTT), odnosno Vlada Kosova, a samo u 2021. troškovi su iznosili oko 40 miliona eura, piše AA. 

komentari (0)