Kurti: Dijalog i institucije nemaju alternativu

- Kurti je izjavio da se zakonitost i ustavnost ne mogu kompromitovati, dok dijalog i institucije nemaju alternativu. On je ponovio poziv da se ne bojkotuju i ne napuštaju kosovske institucije koje služe svima bez razlike, navodi se u saopćenju

Region 07.11.2022, 09:26 07.11.2022, 10:05
Kurti: Dijalog i institucije nemaju alternativu
© AA

Na poziv premijera Kosova Albina Kurtija sinoć je održana sjednica vladinog kabineta na čijem dnevnom redu je bila diskusija o aktuelnoj situaciji u zemlji, nakon što su predstavnici Srba napustili kosovsku Skupštinu i Vladu, kao i četiri opštine, sudstvo i policiju na sjeveru Kosova, piše Anadolija.

Ističući važnost nesmetanog rada institucija i usluga koje pružaju, tokom diskusije je potvrđeno da su podređene institucije svakog Ministarstva nastavile da ispunjavaju svoje dužnosti u okviru svojih nadležnosti, saopćeno je iz Vlade Kosova.

- Kurti je izjavio da se zakonitost i ustavnost ne mogu kompromitovati, dok dijalog i institucije nemaju alternativu. On je ponovio poziv da se ne bojkotuju i ne napuštaju kosovske institucije koje služe svima bez razlike, navodi se u saopćenju.

Dodaje se da Vlada Kosova “ostaje posvećena vladavini zakona, poštovanju ljudskih i manjinskih prava i sloboda, jednakosti, služenju građanima, miru i bezbjednosti”.

Predhodno je iz Policije Kosova saopćeeno da je nastavljeno sa ostavkama policajaca iz srpske zajednice u sjevernom dijelu Kosova, na području Regionalne direkcije Sjeverna Mitrovica.

- Njihove ostavke su date u regionima i policijskim stanicama, gdje su neki od njih do sada predali opremu, kako bi nastavili sa okončanjem ostalih predviđenih procedura, naveli su iz Kosovske policije.

Istaknuto je da Kosovska policija ima kapacitet da upravlja nastalom situacijom i stvorenim okolnostima, kao i da će se preduzeti sve radnje u skladu sa zakonskim i ustavnim ovlašćenjima i u skladu sa operativnim procjenama i planiranjem, s ciljem održavanja javnog reda i mira, kao i nadzora i kontrole granice.

komentari (0)