Kurti: Građanima sjevera Kosova nisu problem naše odluke, nego bande i kriminalci

Kosovski premijer je još jednom pozvao da se ne bojkotuju i napuštaju institucije, te se zahvalio sugrađanima srpske nacionalnosti na pokazanoj zrelosti u očuvanju mira i bezbjednosti.

Region 09.11.2022, 15:13
Kurti: Građanima sjevera Kosova nisu problem naše odluke, nego bande i kriminalci
© AA

 Premijer Kosova Albin Kurti izjavio je da nije bilo incidenata pri izricanju opomena vlasnicima vozila koja nisu preregistrovana na RKS tablice, ali da problem predstavljaju bombaški napadi, paljenje automobila i kuća, od strane bandi na sjeveru Kosova. 

Kurti je u uvodnom izlaganju na početku sjednice Vlade Kosova kazao da je do jutros izdato 1.012 opomena, te da nisu zabilježeni incidenti niti je bilo registrovanih žalbi.

Istakao je da su vlasnicima vozila problem “bombaški napadi, paljenje automobila i kuća, pritisci i beskrajne prijetnje onih koji imaju problem sa zakonom”.

- Vladavina prava nije izbor, već obaveza, a njeno odsustvo je uništenje svega. Mnogi naši građani suočavaju se sa ovim promjenama u četiri opštine na sjeveru naše zemlje. Pritisci i napadi na njih od strane bandi i kriminalnih pojedinaca jedini su dokaz šta nedostatak vladavine prava proizvodi. Njihov problem nisu naše odluke, niti rokovi koji su u njima predviđeni, naglasio je Kurti.

Premijer je rekao da onima koji nalažu napuštanje institucija Republike Kosovo smetaju zakonitost i ustavnost, borba protiv kriminala i korupcije na Kosovu.

- Mi smo odgovorna Vlada, za sve, protiv kriminalaca, posvećeni razvoju, integraciji, jednakosti za sve, poštovanju ljudskih i manjinskih prava i služenju građanima bez razlike i diskriminacije, rekao je Kurti i dodao da je Kosovo demokratska država slobodnog naroda, koja je predan saveznik mira i pouzdan partner svojim prijateljima.

Kosovski premijer je još jednom pozvao da se ne bojkotuju i napuštaju institucije, te se zahvalio sugrađanima srpske nacionalnosti na pokazanoj zrelosti u očuvanju mira i bezbjednosti.

Podsjetimo, iako su Sjedinjene Američke Države i EU uputili zahtjev za produženje roka za primjenu novog režima registarskih tablica na deset mjeseci, zbog postojanja opasnosti od eskalacije bezbjednosne situacije na sjeveru Kosova, Vlada Kosova je 1. novembra počela sa primjenom svoje odluke.

Odluka se odnosi na postepeno sankcionisanje vlasnika vozila koji nisu preregistrovali tablice sa oznakama kosovskih gradova koje izdaje MUP Srbije na RKS tablice.

Vlada Kosova je 1. novembra počela sa postepenim sankcionisanjem vlasnika vozila koji nisu preregistrovali tablice sa oznakama kosovskih gradova koje izdaje MUP Srbije na RKS tablice.

Prva faza predviđa izricanje opomene ili ukora, dok će tokom druge faze, koja će trajati od 21. novembra do 21. januara, uslijediti kažnjavanje u vrijednosti od 150 eura. Potom od 21. januara do 21. aprila sledi faza izdavanja probnih tablica, dok nakon 21. aprila vozila sa srpskim ilegalnim tablicama neće moći da učestvuju u saobraćaju. Preregistracija na legalne RKS tablice, uz finansijske pogodnosti, moguća je do 31. marta.

Međutim, policajci iz srpske zajednice na sjeveru Kosova odbili su da sprovode naredbu Vlade Kosova o kažnjavanju građana, a potom je uslijedio i njihov izlazak iz kosovskih institucija. Svi predstavnici Srba na sjeveru Kosova povukli su se u subotu iz kosovske Skupštine i Vlade, kao iz svih institucija na sjeveru Kosova.

Iz Srpske liste je rečeno da njihova odluka ostaje na snazi sve dok Priština ne povuče "jednostrane i protivpravne odluke" o preregistraciji tablica i dok ne formira Zajednicu opština sa srpskom većinom u skladu sa Prvim sporazumom iz Brisela.

komentari (0)