Kurti: Izražavamo zabrinutost da bi Putin mogao prenijeti rat na Zapadni Balkan

Kosovski premijer je pozvao sve evropske zemlje da prihvate Kosovo u Evropsku uniju i NATO

Region 03.03.2022, 12:41
Kurti: Izražavamo zabrinutost da bi Putin mogao prenijeti rat na Zapadni Balkan
© AA

Kosovski premijer Albin Kurti izrazio je zabrinutost da će ruski predsjednik Vladimir Putin prenijeti rat na Zapadni Balkan i destabilizirati Balkan.

Kurti je, govoreći za Sky News, kazao kako bi Putin mogao da Zapadni Balkan pretvori u vojno polje za vođenje rata protiv zapadnih demokratija. Kurti je istakao da bi to mogao uraditi preko Srbije, koja je glavni saveznik Rusije u regionu. 

- Balkan nije imun na efekte situacije u Ukrajini, jer na Balkanu postoji zemlja koja nije uvela sankcije Rusiji i koja se nije svrstala u EU da osudi rusku agresiju. Ta država je Srbija koja se graniči sa Kosovom i koja nije priznala nezavisnost Kosova, rekao je Kurti.

Kosovski premijer je pozvao sve evropske zemlje da prihvate Kosovo u Evropsku uniju i NATO.

- NATO je već u regionu, ali naše učešće bi bilo bolje za Kosovo, region i Evropu, kazao je Kurti.

Govoreći za Sky News, Kurti je istakao da su veze Srbije i Rusije snažne, što potvrđuje i prošlogodišnji sastanak Vučića i Putina u Rusiji.

- Rusija i Srbija imaju jake veze, uključujući kulturne, vojne i ekonomske. Srbija ima 14 borbenih aviona Mig 29, donacije Rusije i Belorusije, kazao je Kurti te dodao da „sve ruske kompanije imaju svoje filijale u Srbiji, a građani Kosova su zabrinuti da će Putin pokušati da prenese rat i na Zapadni Balkan, pretvarajući ga u svoju bitku za zapadnim demokratijama.

komentari (0)