Kurti: Za žaljenje je što BiH nije ratifikovala sporazum o kretanju samo sa ličnim kartama

Premijer Kosova Albin Kurti ocenio je da je za stvarnu regionalnu saradnju i ekonomsku integraciju potrebo da šest zemalja Zapadnog Balkana napreduju u demokratiji, od kojih većina ima ovaj prioritet, ali ne sve

Region 03.10.2023, 12:34 03.10.2023, 14:32
Kurti: Za žaljenje je što BiH nije ratifikovala sporazum o kretanju samo sa ličnim kartama
© AA

Premijer Kosova Albin Kurti je izjavio je da je za žaljenje što Bosna i Hercegovina nije ratifikovala sporazum o kretanju samo sa ličnim kartama, čime bi se ukinuo vizni režim između Kosova i BiH. 

Kurti je na panelu pod nazivom “Berlinski proces: Dosadasnja dostignuća, očekivanja od predstojećeg samita i moguće koristi od Regionalnih incijativa za zajedničko tržište”, u organizaciji Prištinskog institute za političke studije (PIPS) i HD-Centra za humanitarni dijalog, ocenio da su tri sporazuma o mobilnosti postignuta decembra prošle godine u okviru Berlinskog procesa veliki skok za region.

On je podsetio da su to sporazumi o kretanju samo sa ličnim kartama na Zapadnom Balkanu, priznanju visokoškolskih kvalifikacija i profesionalnih kvalifikacija za doktore medicine, stomatologe i arhitekte.

Kosovski premijer je kazao da Vlada Kosova ima jasan stav o regionalnoj saradnji, koja mora biti zasnovana na ravnopravnosti strana i evropskim standardima. Istakao je da regionalna saradnja nije zamena za evropske integracije, ali jeste komplemetarna tom procesu, piše AA. 

Kurti je kazao da je Kosovo prva zemlja koja je sva tri sporazuma ratifikovalo u Skupštini, ali 13 dana pred novi samit Berlinskog procesa u Tirani, to nisu učinile sve zemlje regiona.

“Za žaljenje je da je Bosna i Hercegovina usvojila samo dva od tri sporazuma, što ne obuhvata ključni sporazum o slobodi kretanja sa ličnim kartama. Za građane obe zemlje je važno da se ukine vizni režim između naših zemalja. Od januara 2024. građani Kosova će moći da se kreću slobodno u zemlje Evropske unije, ali još uvek nije sigurno da li će građani Kosova i BiH moći da putuju bez viza u jednu i drugu zemlju”, kazao je Kurti.

Premijer Kurti je ocenio da je za stvarnu regionalnu saradnju i ekonomsku integraciju, potrebo da šest zemalja Zapadnog Balkana napreduju u demokratiji, od kojih većina ima ovaj prioritet, ali ne sve.

„Dok sedimo za stolom za dijalog u Briselu i na Samitu Berlinskog procesa kako bismo postigli dogovor za budućnost, kao što smo videli pre nedelju dana, Srbija radi na vojnim planovima za aneksiju naše teritorije. To pokazuje da naš severni sused nije zainteresovan za regionalnu saradnju za članstvo u EU“, naglasio je Kurti.

Berlinski proces, pokrenut 2014. godine, služi kao međuvladina platforma za povećanje regionalne saradnje na Zapadnom Balkanu i promovisanje efikasne saradnje između EU i regiona.

komentari (0)