banner17

banner18

Lider PDK-a Krasniqi sa Lajčakom: Rezervisani smo prema planu EU jer ne predviđa obostrano priznanje

Krasniqi je na konferencije za novinare nakon razgovora sa Lajčakom, kazao da je zabrinut zato što evropski plan ne predviđa međusobno priznanje Kosova i Srbije

Region 10.03.2023, 14:31
Lider PDK-a Krasniqi sa Lajčakom: Rezervisani smo prema planu EU jer ne predviđa obostrano priznanje
© AA

Predsednik opozione Demokratske partije Kosova (PDK) Memli Krasniqi sastao se danas sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom kojem je prenio rezervisanost njegove partije prema planu EU o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, javlja Anadolija.

Krasniqi je na konferencije za novinare nakon razgovora sa Lajčakom, kazao da je zabrinut zato što evropski plan ne predviđa međusobno priznanje Kosova i Srbije.

- Mi smo stalno bili podržavaoci procesa dijaloga, isčekujući završetak koji donosi konačni sporazum sa međusobnim priznanjem. To je bio ne samo naš stav, već i pristup međunarodnih partnera. Nažalost ono što dana imamo na stolu jeste privremeni sporazum ne sa obostranim priznanjem, već sa Zajednicom u centru, izjavio je Krasniqi na konferenciji za novinare.

Lider najveće opozicione stranke smatra da bez međusobnog priznavanja može biti samo nastavka dijaloga. Također je ocijenio da je za to odgovoran premijer Albin Kurti koji za dvije godine nije uspio da ubijedi međunarodne saveznike da podrže Kosovo u ostvarivanju državnih ciljeva.

Krasniqi je kazao da PDK nije protiv Zajednice opština sa srpskom većinom, koja je u skladu sa kosovskim Ustavom, ali je istakao da neki članovi evropskog sporazuma idu i izvan Zajednice i izvan Ustava.

Specijalni predstavnik Lajčak se danas sastaje i sa rukovodstvom druge dvije opozicone partije, Demokratskim savezom Kosova (LDK) i Alijansom za budućnost Kosova (AAK).

LDK, na čijem je čelu Lumir Abdixhiku, insistira na međusobnom priznaju kao i PDK, dok lider AAK-a Ramush Haradinaj podržava evropski plan, jer smatra da ima dobre elemente za Kosovo.

komentari (0)