Lideri Hrvatske, Crne Gore, Slovenije i Sjeverne Makedonije osudili rusko priznanje nezavisnosti Donjecka i Luganske

Predsjednik Rusije Vladimir Putin potpisao je sinoć ukaze o priznanju samoproglašene Donjecke i Luganske Narodne Republike

Region 22.02.2022, 09:36 22.02.2022, 12:00
Lideri Hrvatske, Crne Gore, Slovenije i Sjeverne Makedonije osudili rusko priznanje nezavisnosti Donjecka i Luganske
© AA/Balkan News

Lideri Hrvatske, Crne Gore i Slovenije osudili su rusko priznanje nezavisnosti Donjecka i Luganske oblasti u Ukrajini.

- Osuđujemo sve akte o priznanju oblasti Donjecka i Luganjska kao nezavisnih entiteta, kojima se krši međunarodno pravo i međunarodni poredak zasnovan na pravu, naveo je Đukanović na Twitteru.

Istakao je da Crna Gora ponavlja svoju nedvosmislenu podršku nezavisnosti, teritorijalnom integritetu i suverenitetu Ukrajine u okviru njenih međunarodno priznatih granica.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin potpisao je sinoć ukaze o priznanju samoproglašene Donjecke i Luganske Narodne Republike. 

Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je da rusko priznanje nezavisnosti Donjecka i Luganska predstavlja kršenje teritorijalnog integriteta Ukrajine i međunarodnog prava.

- Osuđujemo rusko priznanje samoproglašenih regija Donjecka i Luhanska koje predstavlja kršenje međunarodnog prava i teritorijalne cjelovitosti Ukrajine. Zajedno s partnerima EU izražavamo solidarnost sa Zelenskim i ukrajinskim narodom, objavio je Plenković na Twitteru. 

Slovenački premijer Janez Janša također je naglasio da je rusko priznanje separatističkih regija protivno međunarodnim sporazumima i pozvao Evropsku uniju da Ukrajini ponudi perspektivu punopravnog članstva.

-  Rusko priznanje dvije separatističke teritorije u

komentari (0)