Micotakis u Beogradu: Grčka želi sve zemlje regiona u EU-u

Vučić je zahvalio Micotakisu na podršci Grčke evropskom putu Srbije, posebno na podršci tokom posljednje međuvladine konferencije na kojoj je Srbija otvorila klaster za pregovore

Region 17.02.2022, 16:11
Micotakis u Beogradu: Grčka želi sve zemlje regiona u EU-u
© AA

Premijer Grčke Kirjakos Micotakis izjavio je sinoć u Beogradu da Grčka želi da vidi sve prijestolnice Balkana u Evropskoj uniji, posebno Srbiju i Beograd. 

Micotakis je u Beogradu održao sastanak sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a glavne teme su bile evropske integracije Srbije, regionalna pitanja, pitanje dijaloga Beograda i Prištine, ali i energetika.

Vučić je na konferenciji za novinare rekao da je zamolio Micotakisa da Grčka nastavi da pruža podršku teritorijalnom integritetu Srbije, kao što će to Srbija činiti po pitanju teritorijalnog integriteta Grčke, dok je Micotakis rekao da Grčka ne menja stav po pitanju Kosova, ali da podržava dijalog Beograda i Prištine.

Micotakis je rekao da Grčka podržava dijalog Beograda i Prištine pod okriljem Evropske unije do postizanja pravno-obavezujućeg sporazuma koji će biti u interesu obje strane i stvoriti povoljniju atmosferu saradnje na Balkanskom poluostrvu uopšte.

- Nismo vidjeli napredak posljednjih mjeseci, a ja znam da si se ti obavezao, da želiš i da si raspoložen da nastaviš pregovore kako bi se na pravno-obavezujući i na pravi način riješio ovaj problem, rekao je Micotakis Vučiću na konferenciji.

Vučić je rekao da je sa Micotakisom razgovarao o Prištini i regionu.

- Mislim da Grčka razumije poziciju Srbije i rekao sam da ne želimo zamrznute konflikte, već rješenja, ali da ona ne mogu da budu nametnuta Srbiji, rekao je Vučić.

Micotakis je dodao i da Grčka zna koliko su ozbiljne reforme na evropskom putu, ali je poručio građanima u Srbiji da su to reforme vrijedne truda, jer će predstavljati "historijsku investiciju", te poručio da je regionalna saradnja put koji vodi ka razvoju i da je zato EU vrlo okrenuta ka priključivanju svih zemalja regiona.

Vučić je zahvalio Micotakisu na podršci Grčke evropskom putu Srbije, posebno na podršci tokom posljednje međuvladine konferencije na kojoj je Srbija otvorila klaster za pregovore.

On je istakao i da dvije zemlje imaju trgovinsku razmjenu koja je konstantno rasla i koja je u 2021. godini dostigla 636 miliona evra, ali da vjeruje da ona može da dostigne i milijardu evra.

Micotakis je istakao važnost energetske stabilnosti Balkana i potrebu diverzifikacije snabdevanja energijom, te istakao važnost izgranje terminala za tečni prirodni gas u grčkoj luci Aleksandrupolis i gasne interkonekcije između Srbije i Bugarske.

Vučić i Micotakis najavili su da će početkom marta predsjednica Grčke posjetiti Srbiju, AA. 

komentari (0)