Milanović i dalje pri odluci o obuci ukrajinskih vojnika: Odbio zahtjev ministra

Ističući da Hrvatska ne želi da bude strana u ratu između Rusije i Ukrajine, Milanović je ponovio da ne podržava neopravdano miješanje Hrvatske u taj rat te da je njihov stav jasan

Region 23.11.2022, 12:53 24.11.2022, 11:21
Milanović i dalje pri odluci o obuci ukrajinskih vojnika: Odbio zahtjev ministra
© AA

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović odbio je zahtjev ministra odbrane Marija Banožića za obuku ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj u okviru misije EU za obučavanje pripadnika ukrajinske vojske.

Kako piše Jutarnji.hr, Ured predsjednika je saopštio da se zahtjev ministra odbrane ne može razmatrati iz nekoliko razloga. Kao prvi razlog navodi se da ministar nema ovlasti tražiti predsjednikovu saglasnost. 

- Jedini subjekti koje predviđa Ustav Republike Hrvatske kod donošenja ovakvih odluka su Vlada RH, Predsjednik RH i eventualno Hrvatski sabor, navodi se u saopštenju. 

Ističući da Hrvatska ne želi da bude strana u ratu između Rusije i Ukrajine, Milanović je ponovio da ne podržava neopravdano miješanje Hrvatske u taj rat te da je njihov stav jasan. 

Milanović je dodao da za obuku vojnika za bobru u trećoj zemlji treba dobro razmisliti te kazao da je NATO koji obučava, finansira i hrani ukrajinsku vojsku, već u potpunosti uključen u rat u Ukrajini.

komentari (0)