Milanović ponovio ideju: O Bosni i Hercegovini bih želio razgovarati sa Vučićem i Erdoganom

Milanović vjeruje da se "jedino u takvom ambijentu može naći zadovoljavajuće rješenje"

Region 04.11.2021, 15:27 04.11.2021, 16:06
Milanović ponovio ideju: O Bosni i Hercegovini bih želio razgovarati sa Vučićem i Erdoganom
© FENA

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović ponovio je u četvrtak ideju da predstavnici triju konstitutivnih naroda u Bosni i Hercegovini sjednu za stol s njime, srbijanskim i turskim predsjednikom jer se "u takvom ambijentu može naći zadovoljavajuće rješenje" za krizu u BiH.

- Ja bih rado tu vidio kao nekakve jamce i (srbijanskog) predsjednika (Aleksandra) Vučića. Imat ćemo mi nesporazuma, ali idemo vidjeti što možemo napraviti u BiH da ostane čitava i (turskog) predsjednika (Tayyipa) Erdogana, rekao je hrvatski predsjednik novinarima.

Milanović vjeruje da se "jedino u takvom ambijentu može naći zadovoljavajuće rješenje", javila je Hina.

- Dakle, da svaka strana, a to su tri etničke strane, ima nekoga kome vjeruje i da je s druge strane netko kome baš nije da potpuno ne vjeruje, rekao je Milanović i dodao:  "Ne znam ja koliko Bošnjaci vjeruju Vučiću, ali Srbi mu vjeruju. To mi je dovoljno", dodao je Milanović.

Hrvatski predsjednik nedavno je pozvao hrvatskog premijera Andreja Plenkovića na usklađivanje politike prema BiH, a Plenković ga je potom nazvao "ljutim zagovornikom Željka Komšića kojeg je podržavao protiv člana HDZ-a" i dodao kako je predsjednik sada valjda "frend s Dodikom", podsjeća Hina.

Milanović je odgovorio da se premijer treba izjasniti zašto u Bruxellesu daje izjave koje "idu na štetu Hrvatima".

- Govorim o tome da držimo zajednički front, ne stegovni nego u stavovima. I svaka naša svađa u Hrvatskoj izaziva kiselinu i mučninu u Mostaru, Širokom Brijegu i Vitezu, rekao je Milanović.

Plenković je na samitu čelnika EU-a u listopadu rekao da "u EU s oprezom i neodobravanjem čitaju poruke koje dolaze od (Milorada) Dodika u pogledu funkcioniranja BiH", piše Fena. 

Milanović je, također, prokomentarisao situaciju u Bosni i Hercegovini ističući da BiH nije na rubu sukoba. 

- Nisu na rubu sukoba, oni nemaju ‘leba da jedu, mogu se samo kestenima gađati. Dodik je ponekad neobuzdan, ali s njim se dogovorimo za 10 minuta i to ne o podjeli Bosne, već uređenju. On je zadnji problem BiH, a posebno iz perspektive bosanskohercegovačkih Hrvata, odgovorio je Milanović na pitanje o sukobu u BiH.

komentari (0)