Milanović: U dijelu EU-a postoji duboka rezerva prema članstvu zemalja Zapadnog Balkana

Region 12.09.2022, 14:36
Milanović: U dijelu EU-a postoji duboka rezerva prema članstvu zemalja Zapadnog Balkana
© AA

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je u ponedjeljak u Brdu kod Kranja u Sloveniji da postoji duboka rezerva i predrasuda zapadnog dijela Evropske unije (EU) prema članstvu zemalja Zapadnog Balkana u bloku.

Milanović je to izjavio na zajedničkog konferenciji za novinare s kopredsjedavajućim sastanka slovenskim predsjednikom Borutom Pahorom nakon 11. samita lidera Procesa Brdo-Brijuni, na kojem su ponovno potvrdili važnost proširenja EU-a kao geopolitičkog pitanja.

Hrvatski predsjednik je ukazao na to da u zapadnom dijelu evropskog bloka postoji duboka predrasuda prema zemljama kandidatkinjama za članstvo u EU-u i onima, poput Bosne i Hercegovine, koje na taj status još uvijek čekaju.

"Učiniće puno da to opstruiraju. Hoće li stvarno opstruirati, ne znam. Meni je dovoljan pokazatelj bila situacija iz juna ove godine s Evropskim vijećem, na kojem je Ukrajina dobila status kandidata, a BiH nije. Smatram to moralnim užasom", rekao je Milanović, piše AA.

Dodao je da bi, da je bio u poziciji hrvatskog predstavnika u Evropskom vijeću, uslovio davanje statusa Ukrajini, istovremenim davanjem statusa kandidata BiH.

"Ne zato da učinim zlo Ukrajini, jer to njoj neće puno pomoći, kao ni BiH, jer je to pitanje više simbolički, ali pokazuje određeni odnos, stav da Ukrajina može, a BiH ne", rekao je hrvatski predsjednik i dodao:

"Organizacija koja na takav način vodi svoju vanjsku, regionalnu politiku, nije na pravom putu".

komentari (0)