Ministar odbrane Republike Hrvatske: Hrvatska podupire BiH na njenom euroatlantskom putu

Ministar odbrane Republike Hrvatske istakao je da Republika Hrvatska i Bosna i Hercegovina, kao susjedne i prijateljske države imaju sve uvjete za kvalitetnu saradnju, koja se ostvaruje u mnogim područjima, pa tako i u području odbrane.

Region 30.11.2021, 14:05 30.11.2021, 15:12
Ministar odbrane Republike Hrvatske:  Hrvatska podupire BiH na njenom euroatlantskom putu
© MO BiH

Povodom službene posjete Ministarstvu odbrane Bosne i Hercegovine, ministar odbrane Republike Hrvatske Mario Banožić za medije je govorio o vojnoj saradnji između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske. 

Ministar oddbrane Republike Hrvatske istakao je da Republika Hrvatska i Bosna i Hercegovina, kao susjedne i prijateljske države imaju sve uvjete za kvalitetnu saradnju, koja se ostvaruje u mnogim područjima, pa tako i u području odbrane. 

- Republika Hrvatska svesrdno podupire nastojanja Bosne i Hercegovine na njenom putu ka euroatlantskim integracijama i za nas je to izuzetno važno zbog sigurnosti i stabilnosti cijele regije. Upravo sigurnost i stabilnost predstavljaju osnovni preduvjet za daljnji razvoj gospodarstva i bolji život u našim državama. Kada govorimo o vojnoj suradnji, posebno ističem suradnju u području školovanja. Hrvatsko vojno učilište „dr. Franjo Tuđman" je institucija čije obrazovne programe nudimo našim partnerima iz Bosne i Hercegovine, i to na svim razinama vojne izobrazbe. Također, postoji dugogodišnja stručna suradnja i potpora između obučnih središta za međunarodne vojne operacije iz Republike Hrvatske (OS MVO Rakitje) i Bosne i Hercegovine (Peace Support Operations Traning Centre - PSOTC Butmir), koja se odvija i putem razmjene instruktora. Posebno ističem suradnju u području odgovora na krize. Ove godine potpisali smo tehnički sporazum koji je važan našim operativnim središtima kako bi mogli adekvatno i brzo djelovati u kriznim situacijama. Ne smijemo zaboraviti ni zajedničko sudjelovanje u NATO misiji „Resolute Support“ u okviru A5 kontingenta u Afganistanu, što smatram vrlo vrijednim za jačanje interoperabilnosti oružanih snaga, kako regije, tako i s ostalim saveznicima, naveo je Banožić. 

O mogućnostima da Hrvatska, kao članica NATO-a, pomogne Bosni i Hercegovini na njenom putu ka euroatlanskim integracijama Banožić je kazao kako Hrvatska u međunarodnim forumima - EU i NATO-u, ali i kroz inicijative poput Američko-jadranske povelje te Srednjeeuropske saradnje, kontinuirano ističe potrebu ubrzanja daljnjih euratlanskih integracija Bosne i Hercegovine, ali i drugih država regije, u skladu sa njihovim aspiracijama 

-  Našim iskustvom i znanjem pokušavamo naše saveznike i partnere kvalitetno informirati o važnosti euroatlantskih integracija za sigurnost i stabilnost u regiji. S druge strane na raspolaganju smo kako Bosni i Hercegovini tako i drugim državama u regiji u prijenosu znanja i iskustava u provođenju reformi, koje su preduvjet pune integracije u NATO i EU. Drago mi je da upravo u pružanju ekspertize u različitim područjima u procesu pridruživanja Bosne i Hercegovine NATO-u i Europskoj uniji već imamo razvijenu suradnju, pojasnio je Banožić. 

Ministar odbrane Republike Hrvatske, također, je govorio o poljima na kojima bi vojna saradnja između BiH i Republike Hrvatske mogla biti unaprijeđena, ističući da postoji niz područja na kojima bi se saradnja mogla pojačati i unaprijediti. 

- Na našim je oružanim snagama da u redovnim bilateralnim aktivnostima produbljuju tu suradnju. Prostora za napredak sigurno ima na području vojne izobrazbe i obuke, u sklopu NATO misija i operacija u kojima dvije države sudjeluju, kao i u području vojno-tehničke suradnje, posebice uzevši u obzir mogućnost financiranja sredstvima iz fondova Europske unije, završava Banožić svoj intervju za službene medije. 

komentari (0)