Na graničnim prijelazima Kosova počelo izdavanje privremenih tablica za vozila s registarskim tablicama Srbije

Prema posljednjoj odluci koju je izdalo Ministarstvo unutrašnjih poslova i koju je potpisao ministar Svecla za regulisanje ovog pitanja obavezne su privremene registarske tablice, a za sva vozila sa srbijanskim tablicama koja ulaze na teritoriju Kosova...

Region 20.09.2021, 10:24 20.09.2021, 11:41
Na graničnim prijelazima Kosova počelo izdavanje privremenih tablica za vozila s registarskim tablicama Srbije
© Internet/Ilustracija

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova saopštilo je da od jutros na svim graničnim prijelazima izdaje privremene registarske tablice za sva vozila sa registarskim tablicama Srbije koja ulaze na teritoriju Kosova i oduzima tablice koje višu nisu validne. 

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Xhelal Svecla je saopštio da MUP, zajedno s Kosovskom policijom, u okviru rutinskih aktivnosti i radi očuvanja javnog i ustavnog poretka, sprovodi akcije na svim graničnim prijelazima.

/Anadolija

- Ove akcije imaju za cilj sprovođenje sporazuma o slobodnom kretanju - posebno registarskih oznaka vozila. Ovom prilikom MUP je, kako bi omogućio slobodno kretanje građana i po isteku ugovora sklopljenog 14. septembra 2016. godine, donio rješenje kojim se uređuje i obavezuje obezbjeđivanje privremenih registarskih oznaka za sva vozila sa registarskim tablicama Srbije i ulaze na teritoriju Republike Kosovo, na svim graničnim prijelazima, navodi se u saopštenju MUP-a.

Istovremeno MUP je preduzeo sve potrebne mjere da maksimalno smanji čekanja na graničnim prijelazima.

MUP Kosova, također, obavještava javnost da od 15. septembra u saobraćaju nema automobila opremljenih važećim registarskim tablicama "KS", pa su zbog toga jedine službene i sa vremenskim rokom tablice koje izdaju službenici Ministarstva unutrašnjih poslova samo one sa oznakom "RKS".

U saopštenju se ističe da je situacija mirna, a Kosovska policija je preduzela sve neophodne operativne i logističke mjere da ne ometa i ne odlaže kretanje ljudi i roba.

Prema posljednjoj odluci koju je izdalo Ministarstvo unutrašnjih poslova i koju je potpisao ministar Svecla za regulisanje ovog pitanja obavezne su privremene registarske tablice, a za sva vozila sa srbijanskim tablicama koja ulaze na teritoriju Kosova, javlja AA. 

/Anadolija 

U odluci opremanje privremenim registarskim tablicama vrši se na svim graničnim prijelazima Republike Kosovo, a vozači su dužni da privremene registarske tablice postave na vidljiva mjesta, na prednjem i zadnjem dijelu vozila.

Važenje privremenih registarskih tablica je 60 dana, a koštaju pet eura.

Potpredsjednik Vlade Kosova za dijalog Besnik Bislimi najavio je tokom tehničkog dijaloga u Briselu da Kosovo neće prihvatiti produženje privremenog petogodišnjeg sporazuma o registarskim tablicama poslije 15. septembra, kada ističe rok važenja ovog sporazuma. Bislimi je rekao da će se Kosovo ponašati isto kao i Srbija, koja za ulazak vozila sa “RKS” tablicama izdaje privremene tablice.

komentari (0)