Na regionalnoj konferenciji razgovarano i o bezviznom režimu za Kosovo

Kosovo je jedina zemlja Zapadnog Balkana koja nema viznu liberalizaciju i njenih građani ne mogu bez viza da putuju u shengenski prostor...

Region 20.09.2021, 16:27 20.09.2021, 16:53
Na regionalnoj konferenciji razgovarano i o bezviznom režimu za Kosovo
© Ilustracija

Balkanski forum  organizovao je regionalnu konferenciju "NE viznom režimu: Vreme je da građane stavimo na prvo mjesto". 

Bivša ambasadorica Kosova u Sjedinjenim Američkim Državama Vlora Citaku ocijenila je da je sramotno što Evropska unija nije održala riječ o liberalizaciji viznog režima za građane Kosova, iako je Kosovo ispunilo dvostruko više kriterijuma od ostalih zemalja Zapadnog Balkana.

- Uradili smo sve što smo morali, uradili smo sve što je bilo u našim rukama. Kosovski tražioci azila nisu na glavnim listama tražilaca azila u Evropi ili Francuskoj. Ne mislim da ljudi u Parizu ostaju budni do kasno u noć, brinući se da li Kosovo ima vizni režim ili ne, rekla je Citaku.

Dodala je da ne bi vjerovala da joj je neko 2015. rekao da će se i 2021. godine i dalje pričati o vizama.

Izvestiteljica EU za Kosovo Viola Von Cramon izjavila je da se nada da će predsjednički izbori koji će se sljedeće godine održati u Francuskoj donijeti napredak u liberalizaciji viznog režima za građane Kosova. Von Cramon je rekla da razumije koliko je iritantno za građane Kosova što ne mogu putovati bez viza, te da je ona najveći branitelj liberalizacije viznog režima za Kosovo.

- Nadam se da ćemo sljedeće godine u Francuskoj vidjeti napredak, ali iskreno, frustriran sam kao i ambasadorka (Citaku), ali ću biti veoma realna u pogledu toga šta možemo učiniti i čemu se možemo nadati, ali bez sumnje većina francuskog društva nije dovoljno osjetljivo po ovom važnom pitanju, kazala je Von Cramon.

Na istoj konferenciji Gerald Knaus, predsjednik Evropske inicijative za stabilnost, rekao je da bi Kosovo trebalo da se usredsredi na zahtjeve Holandije i Francuske kako bi se problem sa vizama riješio. Kazao je da nije riječ o predrasudama jer da je tako liberalizaciju viznog režima ne bi imale druge balkanske zemlje.

Bivši poslanik Kosova Dukagjin Gorani smatra da je glavni problem to što Evropska unija ne govori direktno da je pitanje viza povezano sa pitanjem dijaloga sa Srbijom. Istakao je da smatra da liberalizacije neće biti dok se ne riješi problem sa Srbijom.

Današnja regionalna konferencija je dio serije koju organizuju Balkanski forum i članovi Platforme civilnog društva za demokratiju i ljudska prava (CSP), a koji okuplja izabrane predstavnike i zvaničnike, organizacije civilnog društva i aktere iz regiona i EU, kao kao i omladinski aktivisti iz šest zemalja Zapadnog Balkana i članovi Evropskog parlamenta.

Kosovo je jedina zemlja Zapadnog Balkana koja nema viznu liberalizaciju i njenih građani ne mogu bez viza da putuju u shengenski prostor.

komentari (0)