Nacrt rezolucije o genocidu u Srebrenici odbijen na Skupštini Srbije

Najavljeno je da je svrha zakona zabrana svih vrsta propagande genocida u Srebrenici, veličanje ratnih zločinaca i veličanje genocida nad bošnjačkim narodom

Region 19.10.2021, 14:11 19.10.2021, 14:29
Nacrt rezolucije o genocidu u Srebrenici odbijen na Skupštini Srbije
© AA

Parlamentarci Skupštine Srbije odbili su da  nacrt rezolucije o genocidu u Srebrenici, koji je predstavio Enis Imamović, poslanik Stranke demokratske akcije Sandžaka (SDA),  bude na dnevnom redu parlamenta za sjednicu u utorak.Imamović je rekao da nakon svih odluka Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, a kako bi se osigurao mir i pomirenje između bošnjačkog i srpskog naroda, takav zakon treba usvojiti.

Najavljeno je da je svrha zakona zabrana svih vrsta propagande genocida u Srebrenici, veličanje ratnih zločinaca i veličanje genocida nad bošnjačkim narodom.

Nakon što su 11. jula 1995. srpske trupe pod komandom Ratka Mladića okupirale Srebrenicu, civilni Bošnjaci koji su se sklonili kod holandskih vojnika u Ujedinjene nacije (UN) kasnije su predati Srbima. Dozvolivši ženama i djeci da dođu do područja koje kontrolišu bošnjački vojnici, Srbi su brutalno ubili najmanje 8.372 muškaraca Bošnjaka u šumskim područjima, fabrikama i skladištima, i zakopali ih u masovne grobnice.

komentari (0)