NATO šalje pomoć poplavama pogođenoj Sloveniji

Pozdravljam to što su saveznici NATO-a pojačali ponude podrške, uključujući helikoptere, modularne mostove, bagere i inženjersku ekspertizu, rekao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg

Region 08.08.2023, 09:36
NATO šalje pomoć poplavama pogođenoj Sloveniji
© AA

Države članice NATO-a počele su da pružaju hitnu pomoć poplavama pogođenoj saveznici Sloveniji. 

U telefonskom razgovoru sa slovenačkim premijerom Robertom Golobom, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izrazio je saučešće i snažnu solidarnost NATO-a sa Slovenijom.

“Pozdravljam to što su saveznici NATO-a pojačali ponude podrške, uključujući helikoptere, modularne mostove, bagere i inženjersku ekspertizu“, rekao je Stoltenberg.

Teške poplave tokom vikenda pogodile su dvije trećine Slovenije, usmrtivši najmanje šest osoba, a stotine ostavivši bez krova nad glavom.

Na zahtjev Slovenije za pomoć preko NATO-ovog Euroatlantskog centra za koordinaciju odgovora na katastrofe (EADRCC), Španija je ponudila teški helikopter CH-47 sa do 25 članova osoblja, uključujući posadu i pomoćno osoblje.

NATO saveznici pružaju podršku kroz Evropsku uniju i bilateralno. Podršku su ponudile i Bugarska, Hrvatska, Njemačka i Francuska.

Sjedinjene Američke Države su također rasporedile relevantno osoblje u Ljubljanu kako bi procijenili situaciju i utvrdili hitne humanitarne potrebe.

komentari (0)