Objavljen novi ‘non paper’

Region 27.04.2021, 11:10 28.04.2021, 12:18
Objavljen novi ‘non paper’
© AA

                                              

Kosovski dnevni list Koha objavio je u redakciju stigao dokument za koji se kaže da je "non paper" koji su pripremile Njemačka i Francuska, kao zajedničku inicijativu ove dvije zemlje za nastavak dijaloga i njegovo zaključivanje konačnim sporazumom.

Ovim papirom je, kako se navodi, predviđeno da se dijalog završi međusobnim priznanjem dvije strane.

Navodi se i  da bi se na Kosovu stvorio ‘autonomni okrug sjevernog Kosova’, u skladu sa zakonima i Ustavom Kosova. Srpska pravoslavna crkva će imati ‘privilegovan status’, dok bi Srbija nakon ratifikacije pravno obavezujećeg sporazuma bila dužna da ‘ne ometa članstvo Kosova u međunarodnim i regionalnim organizacijama’.

- Proces bi trebalo da bude završen prije kraja februara 2022. godine, kaže se u dokumentu.

Proces će se, kako piše Koha a prenosi Kosovo-online,  temeljiti na nekoliko ključnih elemenata, poštujući Parišku povelju, Završni akt iz Helsinkija i vodeća načela Kontakt grupe za određivanje statusa Kosova iz 2005. godine i osiguravanje svih dogovora postignutih tokom dijaloga u Briselu.

Što se tiče sporazuma koji bi trebalo da sadrži ovaj dokument, predlaže se da će "svaka stranka, prema međunarodnom pravu, poštovati ​​suverenitet, teritorijalni integritet i nezavisnost druge strane."

- Stranke potvrđuju da će regulisati svoje granice i razgraničiti se samo uzajamnim dogovorom, da će sporove rješavati mirnim putem i da će se suzdržati od prijetnji ili upotrebe nasilja u skladu s evropskim duhom rješavanja sporova dijalogom. Obje strane trebaju težiti jačanju međusobnog povjerenja, dobre volje i tolerancije i zajednički će raditi na sprovođenju mira, stabilnosti i razvoja u regiji. EU bi u ime obje strane trebala angažovati nezavisno tijelo za razgraničenje granice između stranaka, navodi se u dokumentu.

Strane bi trebalo i da se dogovore o uspostavljanju "autonomnog okruga sjevernog Kosova" kao posebne administrativne jedinice regionalne samouprave na Kosovu, koja bi imala pravo regulisanja zakona na regionalnoj osnovi u oblastima ekonomije, finansija, vlasništvo nad infrastrukturom, kulturom, obrazovanjem, zdravstvom, socijalnom zaštitom, pravosuđem, policijskom službom, urbanim razvojem i evropskom saradnjom, u skladu sa Ustavom Kosova i zakonodavstvom lokalne samouprave”.

Prema ovom planu, čiju istinitost novine nisu mogle potvrditi, "Autonomni okrug Sjeverno Kosovo" obuhvatao bi teritoriju gradova Zvečan sa 35 sela, Leposavić sa 72 sela, Sjevernu Mitrovicu i katastarsku zonu grad Zubin Potok sa 63 sela".

Autentičnost dokumenta list Koha Ditore nije mogao da potvrdi, ali u tekstu navode da su im neke diplomate sa kojima su razgovarali potvrdile da su tačke pomenute u dokumentu manje-više u skladu sa onim o čemu se razgovara u dijalogu.

Ambasador Njemačke na Kosovu Jorn Rodhe, kako piše Kosovo-online, rekao je da je "non paper", o kojem se govori, lažna vijest. On je istakao kako je moguće da dokument postoji, ali da nije francusko-njemački i da Njemačka podržava dijalog koji vode Europska unija i specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak. 

komentari (0)