Oporavak turizma u Crnoj Gori: Posjetilaca sve više, smještaj malo skuplji nego u 2020.

Region 05.07.2021, 10:49 05.07.2021, 10:53
Oporavak turizma u Crnoj Gori: Posjetilaca sve više, smještaj malo skuplji nego u 2020.
© AA

Ljetnja turistička sezona u Crnoj Gori uveliko je počela, svakodnevno se povećava i broj turista, a samim tim i prihodi od turizma, pokazuju zvanični podaci nacionalne i lokalnih turističkih organizacija, javlja Anadolu Agency (AA).

Nakon što je zbog koronavirusa crnogorski turizam pretrpio ogromne gubitke u prošloj godini, podaci od početka ove pokazuju da se turistička privreda oporavlja.

- Više od 60.000 turista -

U Crnoj Gori, prema podacima Nacionalne turističke organizacije, trenutno ima oko 62 hiljade turista. To je devet puta više nego prošle godine u isto vrijeme, a na nivou od 70 odsto u odnosu na isti period 2019. godine.

Prema istim podacima, Budva, Tivat i Ulcinj imaju najbolje brojke, koje su na nivou od 75 odsto iz istog perioda 2019. godine.

“Herceg Novi je na nivou od 70 odsto, Kotor na 66 odsto, a Bar na nepunih 50 odsto iz 2019. godine. U Budvi sada ima čak 11 puta više gostiju nego u istom periodu u 2020”, poručio je ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović.

Kada je riječ o strukturi turista koji trenutno borave u Crnoj Gori, najviše gostiju dolazi iz zemalja regiona i to Srbije, Bosne i Hercegovine, Kosova i Albanije, a boravi i određen broj gostiju iz Ukrajine, Poljske, Mađarske, Izraela i Rusije, kazali su iz NTO-a.

- Vlada očekuje 700 miliona eura od turizma -

Da će 2021. godina biti godina oporavka za crnogorski turizam i ekonomiju, govore i projekcije Vlade Crne Gore za ovu godinu. Vlada je projektovala da će država od turizma ove godine zaraditi 65 odsto od onoga što je zaradila rekordne 2019. godine, što je kada se to prevede u novac 700 miliona eura.

Imajući u vidu veoma povoljnu epidemiološku situaciju u Crnoj Gori, očekivanja turističkih poslenika su da će sezona biti na zadovoljavajućem nivou. Tome ide u prilog i činjenica da je Crna Gora od 1. jula na zelenoj listi zemalja Evropske unije, pa se u narednom periodu može očekivati povećan broj dolazaka sa tih tržišta.

Novost ove turističke sezone je tržište Kazahstana, imajući u vidu da je nacionalna avio-kompanija Kazahstana "Air Astana" počela realizaciju letova iz Almatija i Nur-Sultana prema Crnoj Gori.

- Cijene smještaja više u odnosu na 2020. -

Kada je riječ o cijenama smještaja, plažnog mobilijara, hrane i pića, one su nešto više u odnosu na prethodne godine. Privatni i smještaj u hotelima kreće se u rasponu od 15 pa do 200 eura na dan.

Kada je riječ o Ulcinju, krevet se može naći i za pet eura, a neki hoteli nude all inclusive paket od 65 eura. Najskuplje su kućice na plaži, koje sa uključenim doručkom, ležaljkama i suncobranom, koštaju od 70 do 100 eura za četiri osobe. Cijene plažnog mobilijara kreću se u prosjeku oko 12 eura za dvije ležaljke i suncobran, dok je nešto veća cijena hrane i pića u odnosu na 2020. godinu.

U Budvi, cijene hrane i pića nešto su veće nego u Ulcinju. Kada je riječ o plažnom mobilijaru on je na nivou cijena kao i u ostalim primorskim gradovima.

- Ugostitelji optimistični -

Ekipa Anadolu Agency posjetila je Ulcinj, gdje smo razgovarali sa nekoliko ugostitelja. Svi oni su optimisti da će sezona biti bolja nego što je bila prošlogodišnja. Ipak, neki su oprezni.

“Kod nas u Ulcinju, jun nikada nije previše popularan. Već prvih dana jula krenule su veće ture gostiju. Imamo rezervacije za jul, ima i za avgust. Ipak, imajući u vidu da smo prošle godine negativno poslovali, ova sezona je šansa za oporavak”, kaže Nedžad, vlasnik jednog manjeg hotela u najjužnijem crnogorskom gradu.

I ugostitelji imaju veća očekivanja. Anton, menadžer jednog restorana na Maloj plaži u Ulcinju, ističe da su cijene slične kao i prethodnih godina.

“Dobro je da je Crna Gora otvorena za turiste, bez ikakvih zahtjeva. Imamo sada goste uglavnom iz regiona, a očekujemo da će u narednim danima biti i gostiju iz zapadne Evrope”, kaže Anton.

komentari (0)