Osmani razgovarala sa izaslanikom Peachom: Kosovo je posvećeno povećanju saradnje sa Velikom Britanijom

U saopštenju Predsjedništva Kosova navedeno je da je Osmani čestitala Peachu na novoj dužnosti i pozdravila aktivnu ulogu Velike Britanije u regionu Balkana

Region 10.02.2022, 13:19
Osmani razgovarala sa izaslanikom  Peachom: Kosovo je posvećeno povećanju saradnje sa Velikom Britanijom
© AA

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani sastala se sa specijalnim izaslanikom Velike Britanije za zapadni Balkan Sir Stuartom Peachom, koji boravi u službenoj poseti Kosovu. 

Nakon sastanka nije bilo izjava za medije, a u saopštenju Predsjedništva Kosova navedeno je da je Osmani čestitala Peachu na novoj dužnosti i pozdravila aktivnu ulogu Velike Britanije u regionu Balkana.

- Predsjednica Osmani je rekla da je Velika Britanija među glavnim saveznicima Kosova, sa ključnom ulogom u procesu oslobođenja, nezavisnosti i izgradnje kosovske države. Ona je ocijenila da što bude veća uloga Britanije u važnim procesima u regionu, to će rezultati biti veći i korisniji za građane Kosova, saopšteno je iz Predsjedništva Kosova.

Osmani je, također, čestitala Ambasadi Velike Britanije na Kosovu, koja prema njenim riječima, radi vrijedan posao u podršci projektima, uključujući vladavinu prava i žrtve seksualnog nasilja.

Govoreći o aktuelnim političkim dešavanjima, predsjednica je istakla da je Kosovo posvećeno dijalogu sa Srbijom, kao procesu usmjerenom na međusobno priznavanje

.

- Dijalog treba da tretira strane ravnopravno, kazala je Osmani i ponovila stav da je kosovska strana konstruktivna u dijalogu i da Srbija pravi opstrukcije nesprovođenjem potpisanih sporazuma. U tom kontekstu, ona je navela i negativan uticaj Rusije u regionu kao otvorenu tendenciju destabilizacije regiona.

Osmani je u susretu sa izaslanikom Peachom istakla da je država Kosovo posvećena povećanju saradnje sa Velikom Britanijom, posebno u ekonomskim i odbrambenim pitanjima.

Specijalni izaslanik Peach se sastao i sa premijerom Kosova Albinom Kurtijem, a sastanak je bio zatvoren za medije.

Britanski diplomata je na Kosovo došao nakon dvodnevne posjete Beogradu. Ovo je njegova prva zvanična posjeta Prištini od kada je imenovan za izaslanika za zapadni Balkan krajem prošle godine. Njegova posjeta uslijedila je neposredno poslije posjete specijalnih izaslanika EU i SAD, Miroslava Lajčaka i Gabriela Eskobara Prištini i Beogradu, javlja AA. 

komentari (0)