Osmani: "Sjever Kosova ostaje izazov Srbije"

Predsjednica je kazala da se kriminalnim bandama ne sviđa odlučnost kosovskih institucija da svi građani budu jednaki pred zakonom i borba protiv organizovanog kriminala i korupcije

Region 15.12.2022, 12:42 15.12.2022, 12:56
Osmani:  "Sjever Kosova ostaje izazov Srbije"
© AA

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani danas je u godišnjem obraćanju poslanicima Skupštine Kosova izjavila da sjever Kosova ostaje izazov zbog teritorijalnih pretenzija koje Srbija ima prema Kosovu. Ona je, međutim, istakla da je prisustvo srbijanske vojske na teritoriji Kosova jednom zauvijek okončano. 

Osmani je izjavila da Srbija svoje pretenzije prema Kosovu, izražava kroz podršku i finasiranje ilegalnih kriminalnih struktura, ali Kosovo je, kao nikada prije, odlučno da stvori bezbjednost i vladavinu zakona na svakom pedlju kosovske teritorije.

Predsjednica je kazala da se kriminalnim bandama ne sviđa odlučnost kosovskih institucija da svi građani budu jednaki pred zakonom i borba protiv organizovanog kriminala i korupcije. Osmani je kazala da će se te kriminalne grupe suočiti sa pravdom za krivična djela protiv ustavnog poretka Republike Kosovo, kao i zastrašivanja i prijetnji koje čine kosovskim građanima.

- Svi smo svjedoci stalnih pretnji Srbije prema Kosovu. Te prijetnje u posljednje vrijeme prerastaju u agresiju kroz hegemonističke ideje da se uspostave trupe Vojske Srbije na Kosovu. Ali, Srbija i njen vođa Vučić, jako dobro zna da je prisustvo srpske vojske na teritoriji Kosova jednom zauvijek okončano 12. juna 1999. godine, 1999. kada su NATO trupe slomile kičmu hegemonističkih ideja Srbije o Kosovu bez Albanaca, gde je istrebljenje bilo njihov genocidni cilj, naglasila je Osmani.

Ponovila je da je strateška orijentacija Kosova članstvo u NATO-u i da se Kosovske bezbjedonosne snage razvijaju prema najvišim NATO standardima.

Osmani je odbacila kritike opozicije da Kosovo nema vanjsku politiku, kazavši da Kosovo nikada nije imalo aktivniju, sadržajniju, pripremljeniju i koordinisaniju spoljnu politiku. Ona je rekla da je spoljna politika usmjerena samo na interes Kosova, te da više nema lobiranja za promjenu granica i nema flertovanja sa Srbijom I Rusijom u cilju individualnih interesa.

- Vrijeme trgovaca granicama je zauvijek prošlo. Izazovi vanjske politike su naravno bezbrojni jer su greške bile velikih razmjera. Sada moramo da saniramo ove štete, korak po korak, sa strpljenjem i sa jasnom vizijom, naglasila je Osmani.

Podsjetila je da je ove godine Kosovo preduzelo konkretne korake ka članstvu u  Vijeću Evrope, te da je jučer potpisana aplikacija za članstvo Kosovo u Evropskoj uniji, koja se danas predaje češkom Predsjedništvu EU, piše AA. 

Govorila je i o unutrašnjim problemima Kosova, kao što je, kako je kazala, pandemija nasilja nad ženama. Ona je navela da je to jedan od najkompleksnijih izazova kosovskog društva, citirajući nevladine organizacije da je od 2010. na Kosovu ubijeno 50 žena od njihovih muževa.

Poslanici opozicionih partija, Demokratske partije Kosova i Alijanse za budućnost Kosova, bojkotovali su govor predsjednice Osmani, zato što smatraju da njen rad nije ujedinjujući, nego izrazito polarizirajući.

komentari (0)