Otvoren Generalni konzulat Bosne i Hercegovine u Novom Pazaru

Vlada Srbije dala je saglasnost za otvaranje Generalnog konzulata BiH u Novom Pazaru 25. februara 2022. godine.

Region 24.08.2022, 09:17 24.08.2022, 09:35
Otvoren Generalni konzulat Bosne i Hercegovine u Novom Pazaru
© AA

Svečanim presjecanjem vrpce jučer je zvanično otvoren Generalni konzulat Bosne i Hercegovine u Novom Pazaru. Ovo diplomatsko predstavništvo u najvećem gradu regije Sandžak otvorili su ministarica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, Bisera Turković, državni sekretar u Ministarstvu vanjskih poslova Republike Srbije, Nemanja Starović i gradonačelnik Novog Pazara, Nihat Biševac. 

Događaj u Novom Pazaru predstavnici obje države smatraju bitnim za unprjeđenje međususjedskih odnosa, piše AA. 

- Otvaranje Generalnog konzulata Bosne i Hercegovine u Novom Pazaru daje dodatni impuls intenziviranju i proširenju saradnje dve zemlje. Odnosi Republike Srbije i Bosne i Hercegovine su veoma dobri, uz postojanje dodatnog prostora za njihovo dalje unapređenje kroz intenziviranje političkog dijaloga o svim pitanjima od značaja. Pridajemo posebnu važnost razvoju ekonomskih odnosa jer je BiH jedan od najvažnijih partnera Republike Srbije i sigurni smo da postoji prostor za unapređenje već postojeće ekonomske saradnje kao i za jače infrastrukturno povezivanje“, rekao je državni sekretar u Ministarstvu vanjskih poslova Republike Srbije, Nemanja Starović.

Starović je kao dobar primjer uzajamne saradnje istakao primjenu sporazuma o uzajamnom zastupanju i pružanju konzularne zaštite i usluga u trećim državama koji datira iz 2013. godine. On je naglasio da će otvaranje Generalnog konzulata BiH u Novom Pazaru dati dodatni doprinos međusobnom unapređenju dobrosusjedskih odnosa. Starović je naglasio kako će Generalni konzulat BiH u Novom Pazaru u radu imati punu podršku i pomoć Ministarstva vanjskih poslova Republike Srbije.

Za gradonačelnika Novog Pazara, Nihata Biševca, zadovoljstvo je jer je otvaranjem drugog diplomatskog predstavništva grad kojim rukovodi postao regionalni centar u svakom pogledu. On je još jednom ponovio da politika koju vodi Novi Pazar, a to su prijateljske veze i odnosi sa svima u svijetu, donose prosperitet građanima i vode ka ekonomskom osnaživanju grada i regije. Novi Pazar je most koji spaja, naglasio je Biševac.

- Danas je veoma važan dan za građane Novog Pazara, Sandžaka, Srbije i Bosne i Hercegovine. Otvaranje Generalnog konzulata pokazatelj je sve boljih odnosa dvije zemlje, a znamo koliko je to važno za čitav region. Inicijativa koju smo 2019. godine pokrenuli prilikom posjete predsjedavajućeg Predsedništva BiH, Šefika Džaferovića, a uz razumijevanje i podršku Vlade Srbije, predsjednika Srbije, Aleksandra Vučića i tadašnjeg potpredsjednika Vlade Srbije, Rasima Ljajića, je realizovana. Uvjeren sam da će konzulat BiH u Novom Pazaru dati značajan doprinos daljem jačanju diplomatskih, ekonomskih, kulturnih i drugih veza između ovog grada, regije i država Srbije i Bosne i Hercegovine.

Biševac je istakao da će ovo diplomatsko predstavništvo koristiti svim građanima, posebno građanima Bosne i Hercegovine koji su porijeklom iz Sandžaka. Uvjeren je da će svi imati koristi od jačanja veza dvije države i prijateljskih odnosa koje gradi Novi Pazar.

Ministarica vanjskih poslova BiH, Bisera Turković, naglasila je da je otvaranje Generalnog konzulata BiH u Novom Pazaru još jedan korak ka unaprjeđenju dobrih odnosa BiH i Srbije.

- Ovaj historijski čin je jasan pokazatelj da je BiH opredeljena za unaprijeđenje odnosa sa našim susedima na bazi razumijevanja i uvažavanja. To je put za našu buduću saradnju ali i bolji život i prosperitet svih naših građana. Mi želimo da u Republici Srbiji imamo prijatelja i partnera. Želim da naglasim da je predsjedavajući Predsjedništva BiH, Šefik Džaferović, u maju 2019. godine inicirao otvaranje Generalnog konzulata u Novom Pazaru što je podržano od članova Predsedništva BiH. Ja sam prilikom susreta sa ministrima vanjskih poslova Republike Srbije, Nikolom Selakovićem i njegovim prethodnikom Ivicom Dačićem, naišla na razumijevanje za zahtjev za otvaranje ovog diplomatskog predstavništva. Izražavam svoju zahvalnost na njihovoj saradnji, naglasila je Turković.

Turković je istakla da narodi osjećaju duboku povezanost, te da im treba olakšati njegovanje prijateljskih i poslovnih veza. Kazala je kako stanovnici Sandžaka osjećaju duboku povezanost sa BiH, a da su ta osjećanja obostrana.

- Naš cilj je isti, poboljšati život naših državljana, stvoriti im ekonomske preduslove koji će ih vezati za ostanak i život u njihovim zemljama. Što se tiče odnosa dvije zemlje, otvorena pitanja nastojimo rješavati i sa dobrom voljom na obje strane naći ćemo načina da ih riješimo. Ekonomija je osnova oko koje se možemo i trebamo okupljati u narednom periodu s ciljem jačanja naših država i boljeg života naših građana. Hoću da vjerujem da će u buduće biti i više razumijevanja i više hrabrosti za rješavanje otvorenih pitanja, izjavila je Turković u prostorijama novootvorenog Generalnog konzulata BiH u Novom Pazaru.

Svečanosti povodom ovog značajnog događaja prisustvovale su ličnosti iz javnog života Novog Pazara i Sandžaka, predstavnici vjerskih zajednica, političkih partija, Bošnjačkog nacionalnog vijeća, narodni poslanici iz Sandžaka, predsjednici sandžačkih opština i Generalnog konzulata Republike Turkiye koji je smešten u blizini danas otvorenog Generalnog konzulata BiH, a koji je prvo otvoreno diplomatsko predstavništvo u Novom Pazaru.

Generalni konzulat BiH bit će nadležan za opštine Sandžaka, od Novog Pazara do Priboja.

Podsjetimo, Vlada Srbije dala je saglasnost za otvaranje Generalnog konzulata BiH u Novom Pazaru 25. februara 2022. godine.

komentari (0)