Otvorena birališta u Crnoj Gori: Građani biraju novi saziv Skupštine

Na izborima učestvuje ukupno 15 izbornih lista. Kako je odlučeno žrijebom, na glasačkom listiću prva je lista "Jasno je! - Bošnjačka stranka - mr Ervin Ibrahimović", druga "HGI - Na pravoj strani svijeta!", a treća "Pravda za sve! - dr Vladimir Leposavić"

Region 11.06.2023, 10:18 13.06.2023, 15:26
Otvorena birališta u Crnoj Gori: Građani biraju novi saziv Skupštine

 U Crnoj Gori danas se održavaju parlamentarni izbori, na kojima će građani birati novi saziv Skupštine koja broji 81 poslanika. Birališta su otvorena u 7 sati, a građani će svoje biračko pravo moći da iskoriste do 20 časova. Pravo glasa ima 542.468 građana.

Na izborima učestvuje ukupno 15 izbornih lista. Kako je odlučeno žrijebom, na glasačkom listiću prva je lista "Jasno je! - Bošnjačka stranka - mr Ervin Ibrahimović", druga "HGI - Na pravoj strani svijeta!", a treća "Pravda za sve! - dr Vladimir Leposavić".

Lista koalicije Socijalističke narodne partije i Demosa „Za tebe“ nalazi se na četvrtom mjestu, a na petom lista koalicije koju čine Prava Crna Gora, Demohrišćanski pokret, Slobodna Crna Gora, Demokratska srpska stranka i Pokret za Pljevlja, pod nazivom "Narodna koalicija - složno i tačka".

Na šestom mjestu je lista Albanska alijansa, koalicije koju čine Forca, Demokratski savez, Demokratski savez Crne Gore i građanska grupa Pokret za Tuzi, slijedi lista „Preokret za sigurnu Crnu Goru – Srđan Perić“, a zatim lista „Pokret za promjene - Prvo Crna Gora - Nebojša Medojević - Reforme za spas zemlje“.Lista „Da. Mi možemo za građansku Crnu Goru!“ je na devetom mjestu, a na desetom lista koalicije koju čine Demokratska partija socijalista, Socijaldemokrate, Demokratska unija Albanaca i Liberalna partija - „Zajedno! Za budućnost koja ti pripada - Danijel Živković“.

Lista „Evropa sad – Milojko Spajić“ je na 11. mjestu na glasačkom listuću, slijedi „SDP – Za našu kuću“, a zatim lista koalicije Građanskog pokreta URA i Demokrata „Aleksa i Dritan - Hrabro se broji!“.

Na 14. mjestu je lista koalicije Nove srpske demokratije, Demokratske narodne partije i Radničke partije "Za budućnost Crne Gore", a na 15. lista Albanskog foruma, koji čine Albanska alternativa, Demokratski savez Albanaca i Nacionalna unija Albanaca, pod nazivom „Albanski forum - Nik Gjeloshaj "BESA za Evropski Razvoj".

Glasanje na ukupno 1.162 biračka mjesta nadgledaju posmatrači OEBS-a, predstavnici Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope, Centra za monitoring i istraživanje (CEMI) i Centra za demokratsku tranziciju (CDT).

Današnji parlamentarni izbori su dvanaesti od uvođenja višepartijskog sistema u Crnoj Gori, a šesti nakon obnove nezavisnosti.

Preliminarni rezultati izbora bit će objavljeni oko 21,30 časova, piše AA. 

komentari (0)