Otvorena Prva regionalna konferencija “Mladi turkolozi”  u Hrvatskoj

Region 21.05.2021, 18:39
Otvorena Prva regionalna konferencija “Mladi turkolozi”  u Hrvatskoj
© AA

Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu svečano je otvorena Prva regionalna studentska konferencija "Mladi turkolozi" na kojoj, uz goste iz Turske, sudjeluju studenti turkologije iz Beograda, Sarajeva, Mostara, Tuzle i Zagreba, javlja AA.

Klub studenata turkologije sa Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, na čelu s predsjednikom Markom Šapinom, uz finansijskog pokrovitelja Insitut Yunus Emre, na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i u Institutu Yunus Emre organizira Prvu regionalnu studentsku konferenciju "Mladi turkolozi" na kojoj prisustvuju studenti turkologije iz Beograda, Sarajeva, Mostara, Tuzle i Zagreba.

Konferencija se održava od 20. do 22. svibnja s ciljem promicanja i razvijanja turkologije, jačanja međufakultetske suradnje te poticanja istraživanja i akademskog stvaralaštva kod studenata.

Dekan Filozofskog fakulteta Miljenko Jurković u svom je obraćanju na svečanom otvorenju istaknuo zadovoljstvo postojanjem katedre za turkologiju, koja je osnovana još 1994. godine, te kazao kako je riječ o malom, ali dinamičnom i aktivnom odsjeku.

- Danas smo postali najjači i najaktivniji odsjek za turkologiju u regiji. Naši studenti su došli na ideju osnivanja ove konferencije, prve takve u regiji, a nadam se da će ovo biti prva u nizu konferencija u čijim organizacijama će nam pomoći kolege iz Turske, kazao je Jurković.

Predstojnica Odsjeka za turkologiju Filozofskog fakulteta Azra Abadžić Navaey naglasila je važnost stručnih skupova, poput ovog, za razmjenu stručnog mišljenja, umrežavanje, međusobno upoznavanje i propitivanje stavova i ideja.

- Dragi turkolozi, dragi studenti, vi ste ambasadori kulture koju studirate i kao turkolozi osigurat ćete da turski, hrvatski, bosanski i srpski narodi nastave dugogodišnje prijateljstvo i bratske odnose. Želim vam budućnost punu zdravlja, sreće i uspjeha, poručio je direktor sektora za turkologiju Instituta Yunus Emre Yavuz Kartallıoğlu.

- Ako se ova konferencija nastavi održavati ubuduće, moram poručiti da će Tursko jezikoslovno društvo nastaviti s pružanjem potpore njezinoj realizaciji. Iskreno vjerujem da će ova konferencija doprinijeti razvoju mladih turkologa, poručio je direktor Turskog jezikoslovnog društva (TDK) iz Ankare Gurer Gulsevin koji je ujedno svečano otvorio konferenciju.

Gulsevin je na kraju svečanog otvorenja poklonio primjerke rječnika v.d. dekana Miljenku Jurkoviću i predsjedniku Udruge hrvatsko-turskog prijateljstva Goranu Beusu Richembergu.

U okviru programa konferencije "Mladi turkolozi" održat će se 33 predavanja od strane ukupno 40 predavača, a tijekom konferencije bit će održano i predstavljanje nove knjige Ekrema Čauševića i Barbare Kerovec.

Klub studenata turkologija na Filozofskom fakultetu u Zagrebu osnovan je 2008., a reaktiviran 2018. godine, otkada su realizirali niz značajnih projekata.

komentari (0)