Pahor u Ankari: Ukoliko rat potraje duže, tenzije bi se mogle prenijeti na Zapadni Balkan

Turski predsjednik je nakon sastanka sa slovenskim kolegom Borutom Pahorom izjavio da "prijateljski odnosi i saradnja između Turkiye i Slovenije daju veliki doprinos regionalnom miru i stabilnosti"

Region 10.08.2022, 20:09 10.08.2022, 20:13
Pahor u Ankari: Ukoliko rat potraje duže, tenzije bi se mogle prenijeti na Zapadni Balkan
© AA

Predsjednik Slovenije Borut Pahor pohvalio je u srijedu u Ankari posredničku ulogu Turkiye između Rusije i Ukrajine u ublažavanju tenzija u regionu. 

"Ukoliko ovaj rat potraje duže nego što se očekivalo, tenzije bi se mogle prenijeti južno na Zapadni Balkan", izjavio je Pahor na zajedničkoj konferenciji za novinare s turskim kolegom Recepom Tayyipom Erdoganom.

Govoreći o dobrim odnosima između Slovenije i Turkiye, Pahor je istakao da velika većina Slovenaca saradnju s Turkiye ocjenjuje pozitivno, piše AA. 

Pahora je ranije danas, uz najviše državničke počasti, primio predsjednik Turkiye. Svečani prijem upriličen je na platou ispred Predsjedničke palate u Ankari, nakon čega je uslijedio sastanak na kojem su dvojica lidera razgovarali o bilateralnim odnosima, procesu članstva Turkiye u EU, regionalnim i međunarodnim pitanjima.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan pozdravio je strateško partnerstvo između Turkiye i Slovenije uspostavljeno 2011. godine

"Vjerujem da će naša solidarnost, koja se razvila na osnovu prijateljstva, savezništva i strateškog partnerstva, postati jača na svim poljima, uključujući i proces pridruživanja Turkiye Evropskoj uniji", rekao je Erdogan na konferenciji za novinare.

Erdogan je nakon sastanka izjavio da "prijateljski odnosi i saradnja između Turkiye i Slovenije daju veliki doprinos regionalnom miru i stabilnosti".

Podsjetio je da je nakon neuspjelog državnog udara 2016. u Turkiye, predsjednik Slovenije bio prvi šef države članice EU koji je posjetio Ankaru u znak solidarnosti.

On je dodao da Ankara i Ljubljana imaju potencijal da povećaju saradnju u oblastima privrede i trgovine.

"Kao saveznici u NATO-u, Turkiye i Slovenija moraju poduzeti zajedničke korake, posebno u oblasti odbrane", rekao je Erdogan.

Erdogan je rekao da je obim bilateralne trgovine između Turkiye i Slovenije dostigao 2,3 milijarde dolara 2021. godine

"Cilj nam je povećati ovu cifru, koja još uvijek ne odražava u potpunosti naš stvarni potencijal", rekao je Erdogan.

Lideri Turkiye i Slovenije su prije konferencije za novinare prisustvovali potpisivanju bilateralnih sporazuma u oblastima nauke i tehnologije.

Kako je najavljeno, večeras će biti upriličena i večera u čast slovenskog predsjednika Pahora.

komentari (0)