Parlamentarna većina potpisala inicijativu za razrješenje Đukanovića

Region 23.09.2022, 12:55
Parlamentarna većina potpisala inicijativu za razrješenje Đukanovića
© AA

Parlamentarna većina skupila je 41 potpis podrške Prijedlogu za pokretanje postupka za utvđivanje da li je predsjednik Crne Gore povrijedio Ustav, odnosno postupka za razrješenje predsjednika Crne Gore.

Prema pisanju RTCG-a, inicijativa je dostavljena predsjednici Skupštine Crne Gore Danijeli Đurović.

- Predsjednik Crne Gore povrijedio je član 95 stav 5 Ustava Crne Gore jer nije pozvao na razgovore o mandataru za sastav Vlade sve predstavnike političkih partije zastupljenih u u Skupštini Crne Gore, a što je bio dužan da učini. Naime poziv nisu dobile partije Demos, Ujedinjena Crna Gora, Prava Crna Gora, Radnička partija, i savez građana CIVIS, dok je pozvana Liberalna partija koja ima jednako mandata kao i prethodno nabrojane stranke. Takvu selektivnost Ustav Crne Gore ne poznaje", navodi se u dokumentu.  

Kako se navodi, parlamentarna većina konstatuje da Đukanović tim činom nije pozvao na razgovor ni Miodraga Lekića koji je dogovorom parlamentarne većine dobio podršku 41 poslanika da bude mandatar za sastav nove Vlade Crne Gore, a koji je kao predsjednik partije Demos njen predstavnik što je jasna povreda najvišeg pravnog akta. 

Balkan News

komentari (0)