Patroliranjem u pograničnoj oblasti između Kosova i Srbije vojnici KFOR-a nastavljaju da brinu o bezbjednosti

Ekipa AA je pratila aktivnosti kopnene patrole italijanskih vojnika u sastavu KFOR-a u pograničnom području na teritoriji sjevernih opština Zvečan i Zubin Potok, gde živi pretežno srpsko stanovništvo

Region 22.12.2023, 09:18 22.12.2023, 10:01
Patroliranjem u pograničnoj oblasti između Kosova i Srbije vojnici KFOR-a nastavljaju da brinu o bezbjednosti
© AA

Mirovne snage NATO-a na Kosovu (KFOR) nastavljaju da osiguravaju bezbjednost svojim patrolnim aktivnostima u pograničnom području između Kosova i Srbije. 

Ekipa AA pratila je aktivnosti kopnene patrole italijanskih vojnika u sastavu KFOR-a u pograničnom području na teritoriji sjevernih opština Zvečan i Zubin Potok, gdje živi pretežno srpsko stanovništvo. Situacija je bila mirna, a uočeni su i vojnici KFOR-a kako čamcima patroliraju jezerom Gazivode u pograničnom regionu.

Guglielmino Esercito, komandant italijanske jedinice, izjavio je za AA  da su patrolne aktivnosti u ​​njegovom regionu izvršene u cilju obezbjeđivanja bezbjednog okruženja i slobode kretanja za sve ljude na Kosovu.

"Mi smo dobro opremljeni i dobro obučeni. Naša fleksibilnost pruža nam mogućnost da se suočimo sa svim vrstama izazova u oblasti djelovanja, tako da je KFOR spreman da se suoči sa svim vrstama izazova“, kazao je komandant Esercito.

Naoružana grupa Srba koja je 24. septembra u Banjskoj, kod Zvečana, izvela napad na Kosovsku policiju u kojem je poginuo jedan kosovski policajac, uspjela je da uđe i izađe sa teritorije Kosova planinskim putevima u sjevernom regionu. KFOR je nakon tog napada povećao svoje prisustvo i patrolne aktivnosti u pograničnoj regiji, piše AA. 

Misija KFOR-a, čiji je mandat u skladu Rezolucijom 1244 Vijeća bezbjednosti Ujedinjenih nacija, trenutno ima više od 4.500 trupa iz 27 zemalja, uključujući 21 članicu NATO-a i 6 partnerskih zemalja.

Turska je 10. oktobra ove godine po prvi put od 1999. godine, od kada je KFOR prisutan na Kosovu, preuzela komandu nad mirovnim snagama NATO-a na period od godinu dana. Dužnost komandanta KFOR-a preuzeo je turski general-major Ozkan Ulutus.

komentari (0)