Poljoprivrednici u Novom Sadu postigli djelimičan dogovor sa Vladom Srbije

Pregovori su trajali skoro devet sati

Region 16.08.2022, 09:50
Poljoprivrednici u Novom Sadu postigli djelimičan dogovor sa Vladom Srbije
© AA

Poljoprivrednici koji u Srbiji protestuju već sedam dana, danas su na sastanku sa premijerkom Anom Brnabić dogovorili da premija za mlijeko bude 15 dinara po litru, dok nisu dogovorili cijenu suncokreta i visinu subvencija za gorivo. 

Blokade puteva će se nastaviti i traktori će ostati pored puteva, dok pregovarači ne budu prenijeli ostalim poljoprivrednicima kako su tekli pregovori i dok se međusobno ne dogovore o sudbini protesta.

Pregovori su trajali skoro devet sati.

Poljoprivrednici su novinarima poslije sastanka rekli da se nisu našli oko cijene suncokreta, ali da vjeruju da su blizu dogovora, piše AA. 

Predstavnik pregovarača Jovan Jovanov kazao je da će pokušati da nađu dobru volju da se blokade relaksiraju, jer su premijerka i predstavnici Vlade bili konstruktivni.

- Traktori će ostati pored puta, možda i na putu, dogovorit ćemo se da li će to biti zatvoreno, istakao je Jovanov.

Predstavnik poljoprivrednika Miroslav Matković rekao je da nije postignut dogovor o subvencijama i plavom dizelu i da se blokade nastavljaju.

Kako su naglasili, pregovori će biti nastavljeni kada ih ponovo pozovu u Vladu Srbije.

Poljoprivrednici u Vojvodini i gradovima u centralnoj Srbiji blokirali su traktorima puteve tražeći da otkupna cijena za suncokret bude 700 eura po toni, subvencija za đubrivo od 30 odsto, regresirano dizel goriva bez naplate akciza, premiju za mlijeko od 15 dinara po litru i slobodan izvoz poljoprivrednih proizvoda.

komentari (0)