Popis stanovništva u Sjevernoj Makedoniji odgođen za septembar

Region 02.04.2021, 11:57 28.04.2021, 14:41
Popis stanovništva u Sjevernoj Makedoniji odgođen za septembar
© Twitter

Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev i lider opozicione stranke VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski dogovorili su da se planirani popis stanovništva odgodi zbog loše epidemiološke situacije u toj zemlji.  Popis stanovništa trebao je da se održi od 1. do 21. aprila, ali je makedonski premijer prihvatio zahtjev opozicije da se isti odgodi za septembar. 

- Složili smo se da će se popis desiti kad završi proces imunizacije stanovništva, što je posebno važno za popisivače. Zato smo se dogovorili da umjesto sada u aprilu, kako je planirano, bude odložen za septembar, rekao je Mickoski.

Odlaganje popisa stanovništva je skoro svakodnevno posljednjih mjeseci zahtijevala najveća makedonska opoziciona partija, najavljujući da će u suprotnom pozvati na bojkot.

Mickoski je rekao i da će aplikacija za samopopisivanje dijaspore, koja je aktivna od početka marta, nastaviti da funcioniše do kraja popisa, što je potvrdio i Zaev.

Terenska faza popisa stanovništva, prvog poslije 19 godina, trebalo je da počne jučer. No, premijer Zaev i lider makedonske opozicije, su se dogovorili da se odgodi za septembar. Osim toga, dogovoreno je i da se lokalni izbori umjesto u prvoj polovini oktobra, odgode za drugu polovinu. 

komentari (0)